Samarbeid: Bandhundjakt handler i stor grad om at hund og hundefører skal jobbe godt sammen.
Lesetid: 8 minutter
Med forsiktig smyging gjennom skogen blir jaktopplevelsen intens når bandhund og fører er i sving. En samstemt ekvipasje kommer tett på hjortevilt, noe som er nesten umulig for egen maskin.
Jeg har dømt mange svarthunder både på blod- og ferskspor, og er imponert over rasens samarbeidsvilje. Men det er først når jeg får være med Jarle Birkeland og Caro av Aktehaugen på treningstur, at jeg virkelig får oppleve dynamikken og samspillet mellom jeger og hund.
Der hund og fører blir ett
Vi har tatt turen til fjellene rundt Nedstrand i Tysvær sør på Haugalandet for å se etter hjorten. Bikkja er rolig og snuser seg pent av gårde innover i skogen, mens vi bruker god tid på å smyge oss etter. Det virker nesten som om hund og fører smelter sammen der de går noen meter foran meg.
Hva er hemmeligheten med å få fram en god bandhund? For en nybegynner er det nok mye å sette seg inn i, men Jarle deler villig av sin erfaring.
– Nå finnes det jo like mange meninger som det finnes svarthunder, men dette er det som har gitt meg suksess og som jeg synes er viktig, understreker han.
Norsk elghund sort (NES) er en jakthundrase som flere har fått øynene opp for de siste årene. Derfor kan det være lang venteliste på valp.
– Alle parringer skal sjølsagt være godkjent av avlsrådet først. Har du mulighet til å velge valp sjøl, ville jeg sett etter den som er oppmerksom og våken, og som er interessert i deg. Ellers er det ikke uvanlig at det er oppdretter som velger for deg, forklarer Jarle.
Mens du venter på valp, er det lurt å delta på bandhundkurs. Ja, du leste riktig: Jeg trodde i min enfoldighet at man deltok med sin egen valp på slike kurs, men det er ikke slik det foregår i bandhundkretser.
– Her får du følge erfarne ekvipasjer i skogen og ser hvordan hunden oppfører seg i ulike situasjoner. Du lærer mye teori om hvordan du skal trene og jakte med en bandhund. Førerne har masse kunnskap å dele med deg, så et kurs anbefales sterkt, sier Jarle.
Skogstilvenning
Når valpen er kommet i hus, starter treningen som alle valper skal gjennomgå; å bli husrein, sosialisert og trygg. Ta med deg valpen overalt. Kom dere ut i skogen tidlig, slik at valpen blir skogsvant. Da kan den løpe løs og snuse mens du tusler etter bak.
– Sitt på avstand med vinden i ryggen og se på husdyr som beiter på et jorde, mens du koser med valpen. Husk at små valper lett mister konsentrasjonen, så gjør det i korte økter og avbryt før valpen blir urolig, tilrår Jarle.
Allerede her er det lurt å lære den å sitte eller legge seg på «rett» side av deg når dere stopper opp: Er du høyrehendt og rechts-skytter, er det venstre side som gjelder for valpen. Dette er sjølsagt for å plassere hunden lengst mulig vekk fra våpenet når dere senere kommer til en skuddsituasjon.
Ettersøk og jaktmodning
Begynn gjerne å trene blodspor allerede når valpen er fem-seks måneder. Husk å legge sporene i medvind, slik at valpen mest mulig effektivt lærer seg å ha nesa ned i bakken.
Det anbefales å gå ettersøkskurs. Det er i tillegg en fordel å trene ferskspor før dere begynner med overværstrening. Spesifikk jakttrening kan du med fordel vente med til valpen er ni måneder gammel og dere er forhåpentligvis er blitt godkjent ettersøksekvipasje.
– Har du en sommervalp, er det veldig fristende å bruke den på jakt første høst. Jeg er nokså bestemt på at all form for jakt bør vente til hunden er 1,5–2 år gammel. Det er faktisk noen som venter helt til hunden har blitt jaktchampion, før de begynner å bruke den på jakt, forteller Jarle.
Stille smyging
Hensikten med å vente til hunden er såpass gammel, har med hundens modning å gjøre: NES modnes seint, og du vil få mye igjen for å vente.
– Jeg har inntrykk av at opplevelsen omkring felling av dyr, kan føre til at en unghund blir for heit i lina. Det kan gjøre jakta vanskeligere for dere seinere, ved at hunden stresser mer og gir lyd i dyresituasjoner.
For det vil du unngå for enhver pris: Svarthunden skal jobbe lydløst og smyge seg sakte framover. Når du stopper opp, skal hunden også stå i ro. Det er særlig viktig i en skuddsituasjon at hunden ikke buser fram.
– Bruk derfor kikkert mye når dere trener: Hver gang du stopper og løfter opp kikkerten, skal hunden venne seg til å stå i ro. Det lærer du inn fra valpen er liten, mens du går med den i band: Stopp og se – stopp og se. Da lærer hunden seg i tillegg å gå rolig, tilrår Jarle.
Overværssøk
En svart elghund jobber mye på overvær. Da bruker den gjerne steiner eller små høyder for å få overblikk. For å trene inn et godt overværssøk, gå mot vinden og kryss dere framover. Er hunden veldig ung, tren gjerne i områder der det ikke er altfor tett med dyr.
– Når hunden står på steinen og snuser, er det viktig å la den få stå der til den er ferdig. Når den snur seg og ser på deg, først da kan du gå videre. Markerer hunden, så gå rolig etter den. Oppsøk forhøyninger og bruk tid der. Stopp ofte opp, gå sakte og så stille som mulig. Lær hunden å gå rundt trær og hindringer for å lage minst mulig lyd. Jo nærmere dere kommer viltet, jo saktere må dere bevege dere, forteller Jarle.
Skal dere opp en liten kant, så kom deg nærmere i lina, for da kan viltet være tett på. Hvis dere oppdager vilt, sett deg på huk. Her kommer tidligere trening til nytte, for da skal valpen sette seg på din venstre side.
«Har du en sommervalp, er det fristende å bruke den på jakt første høst. Jeg er nokså bestemt på at jakt bør vente til hunden er 1,5–2 år gammel.»
Viltkontakt under kontroll
Når hunden er rundt ettårsalderen, kan dere trene på ro og stillhet i kontakt med vilt som beiter på et jorde. Blir hunden urolig, ta den vekk fra situasjonen og gjør noe annet. Gå en liten tur, før dere går tilbake til jordet og prøver på nytt.
– Hunden skal lære at det lønner seg å være stille i kontakt med vilt. Her er det gull verdt hvis du klarer å lære hunden å bli sittende mens du sniker deg litt lengre fram, oppmuntrer Jarle.
Da kan du også snart avansere til innpåstilling: Her er det lurt å trene i områder der det er mye vilt, slik at dere har mange situasjoner å ta av. Det er for eksempel fint å bruke hjort på innmark som øvingsarena.
– Begynn langt unna, gjerne 300-400 meter før dere starter innpåstilling. Hvordan oppfører hunden seg på den avstanden? Og endrer den oppførsel eller kroppsspråk når dere er kommet inn på 200 meter? Husk at det er like mye du som skal lære å lese hunden riktig, for å vite hvor nærme dere er viltet til enhver tid, understreker Jarle.
Ha tålmodighet
Jarle anbefaler altså å unngå direkte fellingssituasjoner med hunden den første høsten, da den fort kan bli for heit. Det kan by på utfordringer å bli kvitt i ettertid, sier Jarle og medgir at han snakker av egen erfaring.
Derfor gir han et ekstra godt tips til bandhundføreren for å trene på jaktsituasjoner, sjøl om det ikke er du som har felt dyret:
– Be skytteren vente med å gå fram til dyret. Ta hunden din og gå opp mot vinden der dyret ligger, slik at hunden får overvær. Der begynner dere innpåstilling. Når dere har kommet nærme nok til at du ser at unghunden er engasjert i situasjonen, får du hunden til å sette seg på din venstre side. Når den er rolig, skyter du et skudd i myra.
Rett etter skuddet gjelder det å skryte masse av hunden, forklarer Jarle.
– Så lar du den spore seg fram til dyret i rolig tempo, men ikke press hunden bort til dyret. Når den så kommer fram, roser du uhemmet slik at den virkelig skjønner hvilken super jobb den har gjort.
Han pleier for øvrig ikke å la hunden få herje og røske i felt vilt, for det kan også trigge viltbegjæret mer enn ønskelig i smygsituasjoner.
– Det er helt i orden at den får snuse og slikke litt, men ta den deretter bort og fest den litt unna mens du vommer dyret. Da kan den godt få noe avskjær som belønning for en god innsats, avslutter Jarle.
Jaktprøve som læringsarena
Å melde seg opp til jaktprøve kan virke skremmende for mange. Særlig ferske hundeeiere tenker kanskje at de har ingenting der å gjøre. Men Jarle understreker at det bør være lav terskel for å melde seg på:
– Jaktprøven varer i seks timer og dommeren har avsatt dagen til dere. Bare si ifra til dommeren at dette er første jaktprøven for både deg og hunden. Du vil da ha en gyllen anledning til å lære massevis, for du har nå en eksklusiv læresituasjon en hel dag med masse gode tips og råd underveis! forklarer Jarle.
Det er altså ikke slik som jeg er vant til fra blodsporprøvene, at vi dommere avbryter prøven hvis ekvipasjen for eksempel går ut på ferskspor. Neida, her har dommeren satt av dagen og deler villig sine erfaringer. Det høres jo helt fantastisk ut!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.