Stolsekken er like utskjelt som den er en elsket del av mang en jegers garderobe, særlig hvis du er tillagt jobben som postjeger. De senere års produktutvikling gjør at du nå kan høyne både sitte- og bærekomforten. Men hva slags jaktsekk med stol gir deg best sittekomfort under jakta?

Pinewood Wildmark stolsekk utmerker seg i testen med gjennomtenkte løsninger. Bergans leverer som vanlig med modellen Stordalsbu. Vi har også testet den noe utradisjonelle jaktsekken med stol Metso fra Härkila.

Annonse

Stol + sekk = sant?

Vi har ikke lyktes i å finne ut hvem som fant opp stolsekken først. Men den er langt fra noe nytt konsept og mange jegere har et forhold til denne konstruksjonen. 

Når folk flest ser for seg en sekk med stol, tenker de fleste på en blanding av en gammel bergansmeis og en klappstol. Disse klassiske modellene med klappstol finnes selvfølgelig fortsatt.

Men produsentene har også kommet med flere nye og spennende konstruksjoner: Kan vi friste med en stolsekk med ryggstøtte? Eller en sekk som unngår klapringen av en dinglende klappstol på ryggen, der du isteden har en skammel som rammer inn hele sekkerommet? Eller integrert bæresystem for våpen, eller kaffekoppholder, for den saks skyld?

Test-av-stolsekker-2
Det lille under: Et hoftebelte gjør under for en sekk. Vi i JEGER stusser derfor over hvorfor så få stolsekker er utstyrt med dette.

Et kompromiss

Mang en jeger har kommentert at stolsekker verken er gode å sitte på eller gode å bære. Et produkt satt sammen av to produkter, vil ofte by på kompromisser. Stolsekken er i så måte ikke noe unntak. 

Bærekomforten på sekkene er som regel ikke på høyde med en vanlig jaktsekk. Muligheten til å slå seg ned på sekken vil derimot ofte være verdt mye: En avslappet jeger er en rolig jeger, og en rolig jeger sitter stille på post. Stolen gir mer høyde og oversikt enn om du sitter rett på bakken, og du kan i de fleste tilfeller plassere deg mer optimalt for skudd.

Og dessuten: I testen varierer produsentenes løsninger mye i hvordan kompromisset mellom bærekomfort og sittekomfort løses. Et par av de litt mer utradisjonelle modellene imponerer ganske kraftig når det kommer til hvor godt de har løst sammenkoblingen av stol og sekk.

Test-av-stolsekker-3
Smart løst: Flere av sekkene har smarte oppbevaringsløsninger for nøkler, jaktkort og andre verdigjenstander. Liten tvil om at Fauna har løst dette på en glimrende måte.

Ikke for kjøttbæring

Som med alt mulig annet går verden fremover, noe som selvfølgelig også gjelder stolsekkene: Kjøttbæring er i utgangspunktet ganske langt utenfor bruksområdet til en stolsekk.

Med litt utstyr blir det likevel fort noen kilo i sekken på en jaktdag – og det er med vekt i sekken at du kjenner hvor god den er å bære. Få av stolsekkene i testen tålte noe særlig med vekt før de ble ubehagelige å bære – med et par hederlige unntak, deriblant Fauna F40 Bjørnen

Enkelte av produktene er utstyrt med hoftebelte, og dette gjør jo normalt underverker for bærekomforten på en vanlig ryggsekk. Vi i Jeger.no funderer derfor på hvorfor så få av jaktsekkene med stol er utstyrt med dette, når sekken blir såpass mye bedre å bære?

Uten hoftebelte til å avlaste skuldrene, kan en tung bør fort bli ubehagelig. Om ikke annet, så stabiliserer hoftebeltet børa betraktelig på ryggen mens du går. Sekkene med hoftebelte viser seg ofte å være langt mer lydløse enn de andre, da meisen klirrer mindre under bæring. Flere fluer i en smekk, der altså!

«Er du harejeger med hagle, vil sittehøyden spille mindre rolle enn for en rådyrjeger med rifle som tenker skyte i sittende stilling fra sekken med anlegg på knærne.»

Test-av-stolsekker-4
Hva har de tenkt: I bunnen av Härkila Metso stikker det ut to små knotter av meisen. Disse stikker rett i skinka eller ryggen, avhengig av hvor høyt sekken bæres.

Hva slags jakt bedriver du?

Slik som vi jegere er forskjellige, varierer høyden på sekkene i testen. Det er en faktor du som jeger bør ta høyde for når du skal velge mellom modellene i testen: 

Er du harejeger med hagle, vil sittehøyden spille mindre rolle enn for en rådyrjeger med rifle som tenker skyte i sittende stilling fra sekken med anlegg på knærne. Da vil en høy sekk derfor i mange tilfeller være upraktisk, om man ikke har veldig lange bein.

Lav sittehøyde går derimot på bekostning av sekkens volum, samt gir dårligere sittekomfort med økt press på korsryggen. 

Man kan imidlertid bruke naturlig kurvatur i terrenget for å få skytestillingen bedre. Kombinerer du i tillegg sekken med en skytestokk, vil du få langt mer slingringsmonn som riflejeger. Det er noe å tenke på dersom du for eksempel bedriver lokkejakt på rev. Her kan altså riflejegeren få både i pose og stolsekk!