JAKTSTART: Nå er det like før jaktstarten på rødrev, sikre deg tipsene eller lad opp til jaktstarten med Clausen. Foto: Privat
Lesetid: 7 minutter
Dette er en jaktstart mange jegere rundt om i landet har sett fram til, og det er en spennende, utfordrende og viktig jakt av flere grunner.
Det er flere måter å jakte rødrev på, det mest vanlige er å postere, bruke lokkefløyte eller hund. Kristoffer Clausen har mange års erfaring på området, og nå deler han sine beste tips for å lykkes – bare timer før jakta starter.
Rødreven fascinerer
– Hva er det som gjør at du jakter rødrev?
– Den viktigste grunnen er at jeg synes det er fryktelig gøy å jakte rev. Det går foran at det er viltpleie, og jeg jakter ikke på grunn av det, men det er selvsagt en fin bonus, innleder Clausen.
Rødreven er en krevende art å jakte på. Den er lur og stiller krav til jegeren. Dette er noe av det som fascinerer Clausen.
– Det er gøy å jakte på dyr som er litt vrien å få has på, legger han til.
Rødreven er en tallrik, svært levedyktig og tilpasningsdyktig art, og finnes over hele landet i det meste av habitater. Den tåler hard beskatning og har lang jakttid.
REVEJEGER: Kristoffer Clausen bruker mye tid på revejakta. Foto: Privat
– Det er så mange måter å jakte den på. Mange er opptatt av at det er viltpleie, men det er ingen som jakter rev nå for å ta vare på pelsen, så nå er det fordi de liker å jakte rev og samtidig gjør en god gjerning i form av å spare annet vilt, fortsetter han.
Det er godt dokumentert at rødreven er en god rype- og skogsfugljeger. Den tar både kyllinger og voksenfugl- det har Clausen selv fått se flere ganger.
– Jeg ser ofte at de voksne individene går forbi kameraene med skogsfuglkyllinger i kjeften. I forrige uke var det en rev forbi med en kylling, dagen etter var den på nytt forbi med en voksen orrhane i kjeften, så det er ingen tvil om at reven er en dyktig jeger, forteller han.
I skogen er det skogsfuglen som ofte blir tatt, mens i kulturlandskapet er det gjerne rådyrkillinger, som han også har bilde av fra i år.
Forberedelser før jaktstart
Clausen bor midt i terrenget etter det han selv beskriver, og har satt opp totalt ti viltkameraer, som en del av forberedelsene til revejakta.
Han trekker fram at viltkameraene har blitt et veldig nyttig verktøy de siste par årene. Med kamera ute i skogen forsøker han å finne valpekullene og eventuelle hi, og kartlegge området.
– Nå har jeg stålkontroll på et par valpekull som jeg skal prøve meg på under jaktstarten i morgen.
For å holde reven i området har han jevnlig fôret hotspotsene med hundepellets.
– Hvorfor fôrer du med det?
– Da bruker de masse tid på å lete og plukke en og en pellet, kontra en stor åte. Det som er fint med hundepellets, er at det heller ikke trekker til seg mye fugl, og sånn sett virker veldig selektivt, forklarer han.
VALPEKULL: Clausen har lokalisert rev i nærområdet, og er klar for jaktstarten. Foto: Privat
Nyslåtte jorder – en revemagnet
– Hva er spesielt med jakt i juli kontra senere på høsten?
– Helt klart dette med jakt på nyslåtte jorder. Det er ikke alltid det klaffer, men nå i ukene fremover vil bønder slå gresset. Det gjelder å kjenne området lokalt og vite hvor og når bønder gjør dette.
Dette trekker han fram fordi det ofte fungerer som en revemagnet den første kvelden og de påfølgende to til tre nettene etter slåtten.
– Jeg bruker mye tid på å rekognosere i området, snakker med bønder for å vite omtrent når de planlegger å slå jorda, også passer jeg på å være der på rett tid. Slike forberedelser er gull verdt, sier han.
Clausen oppfatter det som at de fleste bønder ser på revejakta som utelukkende positivt, og at det blir satt pris på at noen gidder å jakte på rødrev. Det er derfor sjelden et problem å få tillatelse til å jakte.
Bestandene på skogsfugl og rype har økt i takt med at smårovvilt er tatt ut. Etter ti år med prosjektet Jakt i Lierne er tendensene klare.
Slik lykkes du med lokking
På sommeren, og første tiden av jakta, vil han se reven før han lokker på den. Han lokker ikke i blinde. Av lokkefløyter bruker han utelukkende musepip og fugleskrik. Han unngår å bruke hareskrik.
– Det er fordi det er mye ungrever, og de blir fort mer skremt av høye hareskrik. De kommer ofte bra på musepip, så jeg sparer hareskrik til vinteren.
– Er det en hemmelighet å få til god revelokk?
– Absolutt ikke. Det er så mange måter å gjøre det på, og jeg sitter ikke på en fasit. Det viktigste er å være ute å ikke være redd for å prøve lokken. Mange er redd for å gjøre feil, men det er ikke sånn at en måte er riktig og en annen måte er feil. En feil tone her og der spiller ingen rolle, presiserer han.
– Hvordan vet man at man lokker riktig?
– Hvis man ser en rev, har man mulighetene for å lære seg teknikker. Da ser man hvordan den reagerer når man forsøker å lokke på den. Det har jeg gjort mye opp gjennom årene, også utenfor jakttid, for å lære meg hvordan reven reagerer på lokk.
Men det er en viktig presisering:
– Aldri lokk på rev som har oppdaget deg, det er helt avgjørende at reven ikke vet om deg når du er i terrenget. Støkker du en rev, som springer av gårde, ikke forsøk å lokke, vent heller til neste dag.
– Hvilken jaktform er mest effektiv de første ukene av revejakta?
– Helt klart postering på nyslåtte gressjorder, i kombinasjon med lokking. Det er nok det suverent mest effektive nå.
Å sette seg ned ved en hogstflate i skogen er nesten håpløst nå, og gjør det vanskelig å lykkes.
– Det er mye vegetasjon, og noe jeg ville unngått nå. Da kan reven smyge seg innpå helt uten at du aner det, kontra på et jorde hvor den må eksponere seg, forklarer han.
Jakt med hihund er en spesiell jaktform som ikke så mange driver målrettet med. En del jegere har riktignok en hihund for hånda i tilfelle revelosen går under bakken, men få går så systematisk til verks som Knut Harald Skogli.
Egne lokkefløyter
Clausen produserer også egne lokkefløyter, noe som vitner om at interessen for lokk er høyst personlig.
– Jeg synes revelokking og rådyrlokking er vanvittig morsomt. Det er en lidenskap jeg har. Mange lurer på hvorfor jeg ikke lager kråkelokk eller gåselokk, som jeg sikkert kunne gjort hvis målet var å selge flest mulig lokkefløyter. Jeg velger å ha fokus på det jeg driver med selv, forteller han.
I tillegg til det som hovedmotivasjon, har han laget lokkefløyter som han mener funker og som hjelper han selv under jakta.
– Salget har gått veldig bra på de greiene der, men det vet man aldri når man starter med slike nisjer. Jeg har vært veldig tydelig på at mine fløyter ikke nødvendigvis er bedre enn andre, men de funker.
Det viktigste med all lokking er tross alt å være ute på rett plass til rett tid. Det spiller liten rolle hvilken fløyte man bruker.
– Det er timinga, og ha tålmodigheten til å vente på det rette øyeblikket.
Utstyr, kaliber og Clausens beste tips
– Hva tenker du om kaliber til revejakta?
– Jeg er glad i kaliberet 6,5 x 55. De har god presisjon, lite rekyl og er behagelig å skyte med, og gjerne i kombinasjon med kjapp kule.
Likevel er han ikke spesielt opptatt av våpen, det viktigste han trekker fram er at man kjenner våpenet sitt, og at man har et våpen med god presisjon.
– Er det ellers noe ferske revejegere bør huske på?
– Det å stille med et godt innskutt våpen, kan aldri bli sagt for ofte, og må være første prioritet. Jeg har selv bommet mer på rev enn de fleste. Et annet tips er å ha med seg en skytestokk, enten man lager det selv eller kjøper det.
– Det viktigste er ikke fancy utstyr eller perfekte lokkelyder, men å komme seg ut og prøve, avslutter Clausen.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Jarl Slettemark fra Voss slår et slag for lokkejakt på rev: – Lokkejakta er mye morsommere enn både hjorte-, hare- og rypejakta. Sommertid er nyslåtte jorder reineste revemagnetene, smiler vossingen.
Jakt på rev er en jaktform med mange variasjoner. Her kan du jakte både over og under bakken, og sesongen er lang. At revejakta også gagner annet vilt er jo bare en kjempebonus.
Allerede abonnent?
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.