Hva får over 300 deltakere til å reise til Nord-Odal for å jakte rev? Masse bra folk, god stemning og hyggelig lag virker å være noe av det som får Kenneth Eliassen fra Vesterålen og de andre langveisfarende til å komme tilbake igjen år etter år.
REVEJAKT: Den Store Revejakta arrangeres av Nord Odal Jakt- og Fiskeforening og tiltrekker seg årlig over 300 deltakere. (Foto: Marcus de Zayo Hallquist)
Lesetid: 6 minutter
Den årlige revejakta i Odalen trekker årlig til seg over 300 deltagere fra hele landet. I år var det med deltagere fra Flekkefjord og Risør i sør, til Sortland i nord.
For de uinnvidde virker det ganske vilt å reise over 1000 km i luftlinje for å jakte rev, men for Kenneth Eliassen fra Sortland var det en selvfølge å komme tilbake til Den Store Revejakta. I fjor var han med for første gang, og da fikk han skutt sin første rev. I år ble han hentet på Gardermoen av selveste revejaktgeneralen Erik Illevold Heesbråten.
Til neste år er det 20-årsjubileum for Den Store Revejakta i Nord-Odal, og allerede nå har Kenneth bestemt seg for at kvinnfolk og unger får klare seg selv den helgen, han skal tilbake igjen.
– Blir det et like bra arrangement som i år er jeg fornøyd, sier Kenneth Eliassen.
Sosialt og trivelig
– Det er veldig godt organisert. Sinnssykt sosialt og trivelig. Jeg har ikke møtt noen som er frekke eller ufine. Det er bare bra folk. Under revejakta er det et stort fokus på at alle skal ha en plass rundt bålet slik at det blir en plass der du møter spennende folk og gjør nye bekjentskaper. I tillegg er det artig å jakte på en ny plass.
Til vanlig jakter Kenneth i områdene rundt Sortland hjemme i Vesterålen. Der går det i både elg- og rypejakt. Seljakt har han også prøvd seg på. I tillegg røkter han kråker i felle sammen med svigerbroren. I fjor ble det hele 159 kråker i fella, så langt i jaktåret 23/24 er de oppe i 197. Revejakt måtte han til Odalen for å teste ut.
– Jeg er ikke noen erfaren postjeger. Så under revejakta i fjor satt jeg der i min egen verden og drev med mitt - jervenduken hadde jeg hengt over et tre som hadde falt ned, så jeg hadde laget meg en fin liten plass. Plutselig ser jeg noe i sidesynet mitt. Da snur jeg meg - og jøss - det er jo en rev. Jeg tok det med ro og lot han komme nærmere. Til slutt fikk jeg han på et sølvfat og den datt i smellen. Trofeet har jeg stående på hytta.
Suksessen fra i fjor gjentok seg ikke i år for Kenneth. Det ble ikke noe revefall denne gangen. Under årets jakt ble det bare felt ni rever totalt. Uttellingen er lavere enn normalt for Den Store Revejakta, til sammenligning ble det felt 20 rever i fjor, noe som var ny rekord.
– På forhånd trodde vi forholdene i år skulle være de beste på mange år, med gode mengder fin nysnø. Dessverre var snøen sukrete og isete og hadde dårlig vittring, det var vanskelige forhold for hundene. Flere hunder mistet rett og slett revestrengen i los, sier Erik Illevold Heesbråten, leder for Den Store Revejakta 2024 som Nord-Odal Jakt og Fiskeforening arrangerer.
– Vi får dessverre ikke styrt vær og vind og ikke minst snøkvalitet. Slik forholdene var er ikke ni rever hakkandes gæli. Vi slapp blant annet en hund på synsobservasjon av rev, den var søkk borte etter en halvtime. Vi prøvde flere forskjellige hunder på den reven, og ingen av dem fant ut av det.
Erik er den første til å innrømme at det kanskje ikke er det jaktlige utbyttet som får flere til å komme tilbake til Odalen for revejakt år etter år.
– Når det jaktmessige ikke er på topp kompenserer jaktlagene for det med å lage god stemning. Vi er opptatt av at alle skal ha en plass rundt bålet, at opplegget skal føles inkluderende.
Velsmurt organisering
Revejakta i Nord-Odal er oppdelt i hele 15 jaktlag eller roder. Hvert jaktlag opererer uavhengig av de andre under jakthelgen. Dermed blir det mulig å få til et skikkelig opplegg for alle deltakerne, tiltross for at over 300 jegere skal organiseres. Mye av ansvaret hviler på hver enkelt rodeleder og resten av maskineriet av dugnadsinnsats fra Nord-Odal Jakt og Fiskeforening. I tillegg til å lede hele showet, er Erik Illevold Heesbråten også rodeleder for rode 2 så han føler på ansvaret for å involvere revejaktdeltakerne. Han inviterte blant annet hele jaktlaget på rode 2 til felles bespisning på hytta han var innlosjert i for helgen.
– Folk legger merke til det hvis du prøver å strekke deg litt ekstra for å skape litt samhold. Det er viktig at rodelederen gir litt av seg sjøl slik at alle får en fin helg, jaktmessig og sosialt. Det skal være en sosial helg.
Milepelen kulturhus ligger sentralt i Nord-Odal og er det sosiale samlingsstedet for jatkhelgen. Her blir jegerne informert på fredagskvelden før jakta, her er det underholdning på lørdagskvelden, og her er det samling og premieutdeling etter avsluttet jakt på søndag. Flere av jegerne overnatter også her, mens andre innlosjerer seg inn i hytter og koier rundt omkring i jaktterrengene.
Kommer langveisfra for revejakta
Kenneth Eliassen fra Vesterålen var ikke den eneste som kom langveis fra. Det kom flere deltakere fra Flekkefjord, Bergen og spesielt fra Trøndelag er det mange som kommer. Bortimot 35-40 trøndere hadde tatt turen ned til Østlandet.
– Vi kunne laget et eget jaktlag med folk fra Flekkefjord, og der kan de jo jakte rev på hjemmebane også. Mange av de som kommer langveisfra kommer tilbake år etter år. Det viser at vi har gjort noe riktig, sier Heesbråten.
En annen langveisfarende er Magnus Sandnes fra Risør. Han er med på revejakta for fjerde gang.
– Jeg endte opp med å kjøpe hund på impuls siden jeg syntes det var kjedelig å sitte stille, sier sørlendingen som etter første året som postjeger har vært med som hundefører med finskstøveren Manus.
Han og kona endte opp som revejegere etter å ha vært med på Den Store Revejakta første gang. Nå er det stort sett jakt på smårovvilt det går i, revejakt i tillegg til minkjakt ute i skjærgården.
– Første gangen vi dro var det rett og slett for å oppleve noe annet, og så hadde vi lest om opplegget og syntes det virket gøy. Da dro jeg og Malin alene. Etter det har jeg fått med meg flere. I år var vi ni fra Risør.
– Det er uten tvil det sosiale som gjør det så bra, og gjør at vi kommer tilbake år etter år.
Selve jakten ble derimot litt stang ut for Magnus og Manus; i år det ble ikke noe revefall for dem, men på søndagen så sporet i det minste Manus inn en rev som lå i hi. Den ble det postert ut godt og vel 25 skyttere på uten at det hjalp det minste da den ikke ville ut av hiet. Hihunden endte opp med noen sår på hodet som kunne indikere at reven lå høyt og trygt der inne i hiet.
– Jakta er ikke alltid stang inn, men vi har hatt en super helg likevel, sier Magnus Sandnes.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.