Nytt forskningsprosjekt: Lirypa på Finnmarkseiendommen skal under lupen

Forskere, forvaltere og jegere går sammen om et nytt prosjekt for å studere effekten av jakt på rypebestanden.

Sist oppdatert: 22. mai 2024 kl 10.40
PÅVIRKES: Det er flere indikasjoner på at lirypa sliter med å tilpasse seg endringer i lengden på snø-sesongen fordi timingen av draktskifte er styrt av lengden på dagen og ikke hva den ser rundt seg. Dette gjør at rypa kan bli ekstra utsatt for rovdyrangrep. (Foto: Bernt Østhus)
PÅVIRKES: Det er flere indikasjoner på at lirypa sliter med å tilpasse seg endringer i lengden på snø-sesongen fordi timingen av draktskifte er styrt av lengden på dagen og ikke hva den ser rundt seg. Dette gjør at rypa kan bli ekstra utsatt for rovdyrangrep. (Foto: Bernt Østhus)
Lesetid: 2 minutter

Lirypa har lenge vært et populært jaktobjekt i Norge, men nyere forskning tyder på at bestandene er kraftig redusert de siste 100 årene, ifølge Klima-Økologisk Observasjonssystem for Arktisk Tundra (COAT).

– Oppdatert kunnskap om hvordan jakta påvirker rypene og de rypeavhengige rovdyrartene, spesielt jaktfalk, er helt avgjørende for at framtidens rypejakt fortsatt skal kunne forvaltes godt når klima og økosystem endres, sier leder Rolf Anker Ims.

Forskere i COAT har over flere år bygget opp omfattende overvåking av klima og økosystem i Finnmark. Dette gir en unik mulighet til å studere hvordan ryper påvirkes av jakt, rovdyr, mattilgang og klima.

– Rypene er midt i næringskjeden og blir påvirket av rovdyr, smågnagere, næringstilgang og klimatiske forhold. Raske klimaendringer fører også til store endringer i økosystemet lirypa lever i, sier Eivind Flittie Kleiven, som leder rypeforskningen.

Han peker på at lirypa kan slite med å tilpasse seg endringer i snøsesongens lengde på grunn av draktskiftet styres av daglengden. Dette kan gjøre rypa mer utsatt for rovdyr.

Finnmarkseiendommen har siden 2011 regulert jakta gjennom et system med 136 jaktfelt. Data fra denne perioden vil bli analysert i det nye prosjektet, samtidig som ulike reguleringstiltak vil bli prøvd ut.

– Som grunneier er det viktig å skaffe best mulig kunnskap for å forvalte rypene på en god måte i framtida, sier Einar J. Asbjørnsen i Finnmarkseiendommen.

Norges Jeger- og Fiskerforbund Finnmark er med i referansegruppa og ønsker en bærekraftig bestand for å sikre rypejakta i fylket.

– Rypejakta i Finnmark er årets høydepunkt for mange av våre 3300 medlemmer, sier leder Linda Heitmann.

Miljødirektoratet har foreløpig bevilget 500 000 kroner til planlegging av prosjektet.

Denne saken er skrevet av
Atle Rønning
Journalist
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Han startet opprinnelig med fuglejakt, og har vært innom mange forskjellige jaktformer, men de siste årene er det elgjakt og rådyrjakt med hund som tar mest av hans tid.
Hva synes du om denne saken?
Publisert 22. mai 2024 kl 10.38
Sist oppdatert 22. mai 2024 kl 10.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen