/ Elgjakt

Ekinokokker påvist hos elg i Østerdalen

For første gang har parasitten ekinokokker blitt påvist i Norge. Echinococcus canadensis er en genotype av hundens dvergbendelmark som tidligere har vært påvist hos ville dyr i Sverige og Finland, men ikke i Norge før nå.

Sist oppdatert 12. januar 2023 kl 07.00
Ekinokokker påvist for første gang i Norge. Foto: Jo Stenersen
Ekinokokker påvist for første gang i Norge. Foto: Jo Stenersen

Det var i lungene i lungene hos en elg i godt hold som ble felt i Stor -Elvdal kommune i Innlandet at parasitten ble påvist. Parasittblærene målte 1,5 – 3 cm i diameter og undersøkelsene viste at dette var blærer av parasitten Echinococcus canadensis (G10) skriver Veterinærinstituttet på sine nettsider. Det er første gang denne parasitten er påvist i elg i Norge.

Kan smitte mennesker

I Finland er parasitten også funnet i et menneske. Ekinokokker er en zoonose, dvs en sykdom som kan smitte fra dyr til mennesker. Jegere og andre bør derfor ta forhåndsregler. Det anbefales å hindre hunder i å få tak i slakteavfall, gi hundene regelmessig ormkurbehandling samt å plukke opp hundemøkk og vaske hendene godt etter håndtering av hunder. Hvis storviltjegere oppdager væskefylte blærer i kjøtt og indre organer hos hjortedyr oppfordres de til å melde fra til Mattilsynet.

LES OGSÅ: Nesemidd - En plagsom parasitt som tar bort luktesansen

Meldepliktig sykdom

I Norge er ekinokkose hos dyr en nasjonal liste-2 sykdom, tidligere kalt B-sykdom, og dermed meldepliktig. Dyr der sykdommen blir påvist vil bli destruert og ytterligere tiltak er ikke nødvendig.

Les mer om zoonose og hundens dvergbendelmark Veterinærinstituttet.

Publisert 11. januar 2023 kl 12.37
Sist oppdatert 12. januar 2023 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen