Om jaktdressen virkelig puster, hvorfor er det lufteluker på alle sider? Bør du satse på to- eller trelags membran?

Det er usikkert om denne testen gjør valget enklere hvis du skal velge ny jaktdress høsten 2021: Samtlige jaktjakker og jaktbukser har kvaliteter og finesser som jegere vil sette pris på.

Annonse

Personlige preferanser vil variere basert på erfaring, foretrukket jaktform, lommebok og estetiske synspunkter. 

Å diskutere hva som er beste jaktdress, blir litt som med hunder, våpen og biler: Vi blir neppe enige med det første. Når det er sagt, så er det ingen av jaktdressene i testen vi tenker at folk regelrett bør styre unna. 

Ni nitidig testet

I JEGERs stortest av jaktdresser for 2021 har vi testet ni jaktjakker og ni jaktbukser for å finne ut hva som er best i test. Utvalget består av noen dresser som har vært testet av bladet tidligere, og noen dresser som er nyheter, enten i bladet eller på markedet.

Ettersom hele produktspekteret konstant er i utvikling og forbedring, vil vurderingene av den enkelte dress også endre seg.

Vil du ha noe kraftigere? Les test av Härkila Mountain Hunter Pro

Vi har prøvd et utvalg av nokså ulike dresser hva angår merker, typer, farger og pris. Noen vil sikkert savne enkelte merker, men blant annet Swedteam rakk ikke få klar sin nye modell, mens Ravnø ikke ønsket å bidra med en jaktdress til testen.

Felles er at alle er gode allround-dresser, utenom Deerhunter som slår oss som en dress for postjegeren. Alle dressene utenom Seeland har 2-lags membrankonstruksjon. 

To eller tre lag?

Forskjellen på to- og trelags dresser er om innerforet er laminert til ytterforet. På tolags dresser er det løst innerfor, mens på trelagsdressene er innerforet limt fast i ytterstoffet.

Unntaket er Norrøna Finnskogen, som har membranen løst fra ytterlaget.

Det er fordeler og ulemper med begge konstruksjoner: 2-lags gir et ekstra isolerende luftlag i ytterbekledningen, noe som er lunt på kalde dager, samtidig som det transporterer fukt bort fra kroppen.

Klar for en svensk smyger: Les test av Swedteam Alpha Pro M

2-lags er ofte mykere og lager dermed mindre lyd.

Ulempen er når en 2-lags blir gjennomvåt. Det føles som om innerstoffet klistrer seg til kroppen, likt et gammelt dusjforheng. Det er ubehagelig og man mister mobilitet.

I tillegg blir 2-lagsdresser gjerne også litt mer «posete» i fasongen.

Membranens egenskaper

I testen har vi prøvd veldig mange dresser, og ditto antall membraner. La oss bare fastslå: Det kan være veldig stor forskjell på pusteegenskapene til membranene.

God dress for fjellfanten: Les test av Bergans Hogna 3L

Det skal godt gjøres å finne en membran som både holder vind og regn ute, samtidig som den slipper ut svette når vi er i aktivitet. 

Derfor er det viktig å benytte luftemulighetene. Har du fått opp steamen, kan det være lurt å dra ned jaktbuksa og vrenge av seg jaktjakken for å lufte skikkelig før du setter deg ned på post eller for å raste. 

Alle membraner funker dårligere når de blir skitne. For å ta best mulig vare på dressen og beholde membranens funksjon, er det viktig at både jaktjakke og jaktbukse vaskes regelmessig, selv om de ikke ser møkkete ut.

Vi har tidligere spurt Norrønas tekstileksperter om hvordan jegere kan ta best mulig vare på skallklærne sine

Krevende klima

Det kan være krevende å få til en hardtest av jaktdresser om våren.

Men med testteamet lokalisert så langt nordøst som du kan komme i vårt langstrakte land, har jaktdressene fått en god runde arktisk klima, plenty regn og temperaturer som JEGERs lesere gjerne forbinder med gult løv på trærne og jaktfeber i hjertet.

Vil du heller ha en anorakk: Les test av Norrøna Kvinnherad Gore-Tex Parka/ Pants (M)

Jaggu ble vi ikke krydret med en skikkelig snøstorm sist i mai også.

Norske jegere er en kravstor forbrukergruppe, som forventer en jaktjakke som holder regnet ute og en jaktbukse som tåler slitasje.

Våre konklusjoner er basert på hva vi opplever som mest komplette jaktdress, og hvordan detaljene møter jegerens behov.