De siste månedene har jeg testet seks jaktdresser av ulike merker, alle av modeller som skal være tilpasset damer som jakter. Stoff, passform, tekniske løsninger og detaljer varierer mye – men det gjør også behovene: 

Å gi noe fasitsvar på hva som er den beste jaktdressen til dame, er nær umulig: Personlige preferanser vil variere etter behov, jaktform og lommebok. Likevel vil denne testen gi deg oversikt over utvalget på markedet. Forhåpentligvis kan det bidra til å gjøre det enklere å finne ut hvilke jaktbukser og jaktjakker som best møter dine behov. 

Annonse

Behovene varierer

I tillegg til det kjønnsnøytrale ønsket om en godt utstyrt jaktdress som tåler vær og vind, har vi damer noen ønsker som ikke dekkes av jaktdresser til menn. Etter å ha forhørt meg blant medlemmene i Facebook-gruppa Jaktjenter om utvalget av jaktdresser til damer, virker det som om både passform og generelt utvalg er den største utfordringen: 

Mange forteller at de sliter med å finne dresser som passer. For dem som ikke er så høye, er det et problem at herremodellene er vide i livet og lange på armer og bein hvis man kjøper en dress som passer over rumpa. For de høye, slanke damene er det største problemet at herredressene blir altfor brede hvis de skal få en jaktdress som er lang nok i bein og armer. 

LES OGSÅ: Stor test av ni jaktdresser

Dårlig utvalg

Det omtrent alle er enige om, er at utvalget til damene er svært begrenset. Mange velger derfor fortsatt å kjøpe jaktdresser i herremodell. De fleste produsentene har bare en, i beste fall to jaktdresser til dame. 

At markedet med kvinnelige jegere ikke er like stort som på herresiden, er jo et udiskutabelt faktum. Men det burde likevel være mulig å lage en jaktdress i damemodell som er utstyrt og utformet slik at den dekker de fleste behov for jaktdetaljer.

Utvalget i JEGERs store test av jaktdresser til dame består av noen dresser som tidligere er testet i herremodell (se blant annet stor test i JEGER 8/2021), og noen dresser som ikke er testet før. Noen er også helt nye og slippes straks på markedet. 

Fordi utvalget av jaktdresser til dame er ganske begrenset, hadde jeg ikke så mye å velge i til testen. Tanken har likevel vært at jaktdressene skal fungere som allround-dresser til allsidig jakt. Likevel gir dette stor variasjon både i utseendet, pris, tekniske detaljer og allround-preg.

«Hvis du først skal legge penger i å kjøpe deg en jaktdress, så er det jo fint å føle seg vel i den, og at den sitter som den skal.»

En størrelse er ikke en størrelse 

Vi er alle forskjellige, og den typiske damemodellen passer selvfølgelig ikke alle. Selv er jeg 167 høy, og bruker størrelse M. Derfor tar jeg utgangspunkt i at jeg er ganske «gjennomsnittlig» i størrelse når jeg uttaler meg om størrelse og fasong. 

Testen viser likevel stor variasjon i størrelse og fasong, selv om alle jaktdressene i testen er damemodell i størrelse 38/M. Unntaket her er Bergans Hogna: Bergans opplyser at de har valgt å droppe egne damemodeller, og går for en unisex-løsning, slik at du bør gå ned en størrelse. 

Resten av dressene beskrives av produsentene med at de har «et feminint snitt», eller «tettsittende passform». Variasjonene er ganske store mellom merkene, både innen opplevelse av dressene, hvordan de er å ha på og bevege seg i, og på utseendet. 

Og er du som meg, så har utseendet på jaktklærne litt å si, selv om du går alene i skogen på jakt. Når du blar opp tusenlapper for en jaktdress, så er det jo fint å føle seg vel i den, og at den sitter som den skal. 

VI HAR TIDLIGERE TESTET: Swedteam Ridge W jaktdress og Härkila Freja jaktdress

Tekniske detaljer

I testen har jeg også hatt mye fokus på tekniske detaljer. Har dressen alt du trenger av detaljer til jakta? Det er nemlig veldig irriterende å ende opp med en jaktdress som ikke dekker dine behov. 

Ventilasjonsmuligheter, fornuftig plasserte lommer og evnen til å stå imot vær og vind har vært i fokus. En tørr etterjulsvinter og vår østafjells har gitt begrensede muligheter til utstrakt testing av vannbestandighet, men alle dressene er prøvd i vått ruskevær.

Samtlige jaktdresser i testen kan skilte med sine positive sider, men det er også mangler hos alle, selv om ikke alle detaljer oppleves som like kritiske under jakta. Når jeg til slutt har trillet terningen og kåret testvinner, har utgangspunktet vært at dette er en test av jaktdress til damer, der jaktdetaljer og fasongen på dressene har mye å si for bedømmingen.