Det oppfordres til moderasjon foran jaktstart etter rype 10. september. Bakgrunnen er de mildt sagt begredelige rypetellingene før årets jaktsesong. 

Rypa er det viltet det felles mest av, og det er normalt at bestandene varierer fra år til år. 

– Gjennom jakta skal vi høste av et overskudd, og derfor vil jegerne tilpasse uttaket etter bestandssituasjonen, sier Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.

I deler av Nord-Norge ser det ut til å bli en fantastisk sesong for rypejakt, i sør derimot, stenges jakta helt, eller det legges kraftige begrensninger på uttaket.

LES OGSÅ: Nedgang i sør og oppgang i nord

Alternative jaktformer

– I et "trangt år" for rypejakt bør man som småviltjeger se seg rundt etter alternative jaktformer. Gjennom flere år har vi i NJFF gitt tilbud om introjakter. Da kan man prøve ut en ny jaktform, i trygge omgivelser. For eksempel er jakt på skogsfugl og hare flotte og tradisjonstunge jaktformer, sier Farstad, som personlig mener at jakt på tiur og røy er jaktårets høydepunkt.

Den ydmyke jegeren

Jakta har svært lange tradisjoner i Norge. I tidligere tider dro man til skogs og fjells og skjøt det man klarte. Jo mer vilt felt, jo dyktigere var jegeren. Slik er det ikke lenger. I dag møter vi en mer ydmyk holdning hos de fleste jegere. Uttaket av vilt tilpasses bestandssituasjonen for den enkelte art.

– Ingen jegere ønsker å skyte den siste rypa, og freding eller sterke begrensninger av jakta i dårlige år applauderes fra vår kant, forsikrer Farstad.

Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.
NJFF, her ved informasjonssjef Espen Farstad, oppfordrer til moderasjon foran årets rypejakt.

LES OGSÅ: Rypejakta: - Årets høydepunkt