– Ingen jegere ønsker å skyte den siste rypa

Et dårlig år for rype i Sør-Norge gjør at jegerne må begrense seg under rypejakta, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Sist oppdatert 7. september 2023 kl 12.45

Det oppfordres til moderasjon foran jaktstart etter rype 10. september. Bakgrunnen er de mildt sagt begredelige rypetellingene før årets jaktsesong. 

Rypa er det viltet det felles mest av, og det er normalt at bestandene varierer fra år til år. 

– Gjennom jakta skal vi høste av et overskudd, og derfor vil jegerne tilpasse uttaket etter bestandssituasjonen, sier Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.

I deler av Nord-Norge ser det ut til å bli en fantastisk sesong for rypejakt, i sør derimot, stenges jakta helt, eller det legges kraftige begrensninger på uttaket.

LES OGSÅ: Nedgang i sør og oppgang i nord

Alternative jaktformer

– I et "trangt år" for rypejakt bør man som småviltjeger se seg rundt etter alternative jaktformer. Gjennom flere år har vi i NJFF gitt tilbud om introjakter. Da kan man prøve ut en ny jaktform, i trygge omgivelser. For eksempel er jakt på skogsfugl og hare flotte og tradisjonstunge jaktformer, sier Farstad, som personlig mener at jakt på tiur og røy er jaktårets høydepunkt.

Den ydmyke jegeren

Jakta har svært lange tradisjoner i Norge. I tidligere tider dro man til skogs og fjells og skjøt det man klarte. Jo mer vilt felt, jo dyktigere var jegeren. Slik er det ikke lenger. I dag møter vi en mer ydmyk holdning hos de fleste jegere. Uttaket av vilt tilpasses bestandssituasjonen for den enkelte art.

– Ingen jegere ønsker å skyte den siste rypa, og freding eller sterke begrensninger av jakta i dårlige år applauderes fra vår kant, forsikrer Farstad.

Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.
NJFF, her ved informasjonssjef Espen Farstad, oppfordrer til moderasjon foran årets rypejakt.

LES OGSÅ: Rypejakta: - Årets høydepunkt

Publisert 7. september 2023 kl 12.45
Sist oppdatert 7. september 2023 kl 12.45
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen