Se video av hjorten med skrantesyke

Hjorten med skrantesyke i Bremanger, ble først observert av Mattis Hamre fra Davik. Han skjønte noe var galt da dyret sikla og rulla med øynene, og fikk filma episoden med video.

Sist oppdatert: 3. mars 2022 kl 22.18
felt hjort ved einebusk
Skrantesyke (CWD): En hjort ble nylig avliva etter at den ble funnet gående ustøtt langs veien. (ill.foto)
Lesetid: 2 minutter

Påvisninga av skrantesyke hos hjort i Bremanger ble rapportert torsdag 3. mars fra Veterinærinstituttet. Mattis Hamre støtte på hjorten da han kjørte på vei heim fra jobben som energimontør i Rugsundøy 17. februar kl 15. Se video nederst i saken.

– Ved Elde omtrent midtveis langs fylkesvei 616 er det et område der jeg støter på hjort omtrent daglig. Ofte går de bare langs veien så det gjelder å være observant mens man kjører. Normalt reagerer de med å komme seg raskt av gårde med mindre de blir blenda av lys, forklarer Mattis.

Skrantesyke ga rar oppførsel

Han stussa derfor over reaksjonen til hjorten som han traff denne dagen: Den var det svært lite reaksjon fra:

– Den fortsatte veldig rolig. Først tenkte jeg at den var påkjørt eller hadde ramla utfor en berghammer og ned i vegbanen, for det har jeg opplevd tidligere.

Men da Mattis kom nærmere med bilen, så han at den sikla og rulla med øynene, noe som kan være symptomer på skrantesyke. I tillegg var den ustødig og gikk temmelig hjulbeint både på veien og i terrenget.

Tolka det som en form for hjerneskade

– Da ble jeg rimelig sikker på at det måtte være en form for hjerneskade. Jeg har sett lignende tegn hos husdyr som har hatt hjerneskade eller hjernehinnebetennelse, sier Mattis som er vokst opp på gård.

Mattis reagerte snarrådig og meldte ifra med en gong til  Bjørn Henry Marthinussen som er fagkonsulent for skog og utmark i Bremanger kommune. Han fikk forklart stedet grundig, slik at det ble sendt ut folk for å se nærmere på hjorten. Under kan du se video av hvordan den gikk da Mattis kom kjørende med bilen (trykk på expand-pila nederst nest ytterst til høyre for å få opp videoen i passende format):

Publisert 3. mars 2022 kl 21.54
Sist oppdatert 3. mars 2022 kl 22.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen