– Skyteprøven er et viktig ledd i kvalitetssikringen og forberedelsene til storviltjakta. Det er fint at vi nå etter to år med tilpasninger kan gå tilbake til normalen, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Samfunnet åpner opp igjen etter to år med restriksjoner på grunn av pandemien. Nå er det besluttet at både obligatoriske treningsskudd og skyteprøven for storviltjegere skal avlegges som normalt for jaktåret 2022/2023.

Annonse

To unntaksår for skyteprøven

De to siste årene har ikke den årvisse skytetreningen for storviltjegerne gått som normalt: I jaktåret 2021/2022 ble det totalt gjennomført 99 363 skyteprøver.

På tross av at det ikke var krav om obligatoriske treningsskudd før skyteprøven for dette jaktåret, viser statistikk fra Jegerregisteret at det ble registrert 504 328 obligatoriske treningsskudd. Miljødirektoratet antar at de reelle tallene er mye høyere, ettersom det ikke var krav om å dokumentere slike skudd.

– Det er fint å se at jegerne er opptatt av å forberede seg til storviltjakta. Vi opplever at norske jegere generelt er opptatt av sikkerhet og dyrevelferd i forbindelse med jakt og viltforvaltning, sier miljødirektør Ellen Hambro.

KLAR FOR Å STARTE TRENING NÅ? Test av Accurize Shooting System, skytesimulator til stuebruk

NJFF gleder seg til mer aktivitet

Etter to år med restriksjoner gleder NJFF seg til mer aktivitet på skytebanene igjen, når det nå blir påbudt med 30 treningsskudd og bestått skyteprøve.

– Dette er selvsagt svært gledelig! Men det har vært forventet at vi i år ville drive som normalt igjen, sier jaktkonsulent Vidar Nilsen i NJFF.

– I fjor var det fritak for treningsskudd, men alle måtte avlegge skyteprøve. Det var kun i 2020 at heller ikke storviltprøven gikk som normalt: Jegerne som avla prøven i 2019, slapp å avlegge skyteprøven da på grunn av covid-restriksjonene, forklarer Nilsen videre.

Stått på for å opprettholde aktivitet

Som alt annet i samfunnet har restriksjonene selvsagt preget NJFFs lokallag rundt om i landet. De har likevel stått på for å opprettholde mest mulig av aktiviteten.

– Det som har vært gjennomført av aktiviteter, har vært avholdt i tråd med gjeldende regler.  Men i noen tilfeller har vi avlyst der vi har sett oss nødt til det, i likhet med så mange andre aktiviteter i samfunnet, forklarer Nilsen.

– Når ting ikke går som normalt, kan det lett bli fokus på det negative. Jeg har likevel inntrykk av at det har gått greit for seg. Det har ikke vært dårlig stemning på skytebanene, mener Nilsen.

Positive og forståelsesfulle jegere

– Folk flest har vært flinke forståelsesfulle. Det har blitt litt frustrasjoner knyttet til å tilpasse seg stadig nye restriksjoner, men jegerne har vært ved godt mot og gledet seg til jakta.

– Ser du fram til å komme på skytebanen igjen?

– I likhet med de aller fleste, ser jeg fram til det! Jeg tror veldig mange ønsker seg tilbake til normalen. Jeg har iallfall til gode å høre noen si det motsatte, sier Nilsen og avslutter med at det skal bli godt å komme tilbake til full aktivitet på skytebanen.

Bruk app som dokumentasjon på treningsskudd

Det nye jaktåret starter 1. april. På dette tidspunktet må du altså ha betalt jegeravgift igjen hvis du skal ut for å jakte for eksempel rev eller bever. Jegeravgiften for jaktåret 2022/2023 betaler du på Min jegerside med kort eller vipps.

Etter betaling får du tilgang til ditt digitale jegeravgiftskort på Min jegerside og i appen Min jegerdokumentasjon. Her kan du laste ned appen i App Store (Iphone) eller i Google Play (Android-telefoner).

Det er gjort flere forbedringer i appen Min jegerdokumentasjon, så Miljødirektoratet anbefaler alle jegerne å oppdatere appen hvis du ikke har slått på automatiske oppdateringer. Her kan du lese om hvordan du kan bruke appen på skytebanen for å dokumentere obligatoriske skudd og bestått skyteprøve.

Nye jakttider fra 1. april

Selgere av jaktkort, jaktoppsyn eller andre leser QR-koden på jegeravgiftskortet for å kontrollere din jegerdokumentasjon. Dette gjøres med en vanlig QR-kodeleser på mobiltelefonen. Derfor er det praktisk å ha dette på plass når jakta starter.

Fra 1. april 2022 trer for øvrig de nye jakttidene i kraft. De fleste jakttidene videreføres, men det blir blant annet innført kvoter for jakt på ærfugl, felles jaktstart i hele landet for kanadagås og forskjøvet jakttid på storskarv. Det er ikke lenger tillatt å jakte på rødvingetrost, heilo og beverrotte.

LES MER: Jakttider for 2022-2028 er fastsatt