Medhold i Oslo tingrett: Miljødirektoratet gjenopptar likevel ikke fellingsforsøket
Det som først ble beskrevet som et uventet bjørneangrep på en turgåer med hund, viser seg nå å ha vært en situasjon der mannen aktivt oppsøkte bjørnen med jakthund.
BJØRNESAKEN: Oslo tingrett har avgjort at jakten på bjørnen som bet en mann i Jarfjord, kan fortsette. Miljødirektoratet har ikke vedtatt nytt fellingsforsøk Ill.foto: Arnfinn Johansen / NTB
Lesetid: 4 minutter
Opplysningene kom fram under rettssaken i Oslo tingrett, der rovdyrorganisasjoner forsøkte å stoppe fellingen av bjørnebinna i Jarfjord.
JEGER har pratet med direktør i Miljødirektoratet, Hilde Singsaas, for å få en oppdatering på situasjonen.
Fikk fortrolige opplysninger fra politiet
På spørsmål om hvorfor direktoratet ikke tidligere gikk ut med mer detaljerte opplysninger, svarer Singsaas:
– Vi oppfattet at informasjonen vi fikk fra politiet var fortrolig, og at direktoratet ikke kunne videreformidle detaljene i hendelsesforløpet. Derfor valgte vi å begrense oss til å si at mannen var ute med hunden sin.
Hun forteller videre at det var et dilemma at de ikke kunne videreformidle flere detaljer fra hendelsesforløpet.
– Derfor la vi samtidig vekt på at det ikke var noen grunn for lokalbefolkningen til å ta andre forholdsregler enn å følge våre generelle råd om møter med bjørn, inkludert å ikke oppsøke bjørn, sier Singsaas.
En kjent bjørnebinne
Bjørnen som gikk til angrep har vist seg å være en 15 år gammel binne, som har hatt flere ynglinger, og har ikke tidligere vist tendenser til å være aggressiv og farlig.
– Kan den opprinnelige fremstillingen ha bidratt til å skape unødig frykt for bjørner generelt, og denne spesifikke bjørnen?
– Vi forstår at enkelte har opplevd at framstillingen kunne gi inntrykk av at hendelsen kunne rammet hvem som helst. Det har aldri vært vår intensjon å skape frykt. Tvert imot har vi i flere uttalelser understreket at det generelt er svært sjelden at brunbjørn utgjør en fare for mennesker, presiserer direktøren.
– Hva er det konkret som gjør slike situasjoner krevende for dere?
– Hendelser der folk blir skadet er krevende for alle involverte og mest for de som er tettest på hendelsene, sier hun.
Hun poengterer at det heldigvis er svært sjelden saker der rovvilt skader mennesker i Norge.
– Selv om vi må være forberedt på at det kan skje, så vil en slik hendelse være unik og håndteres deretter.
Etter det dramatiske bjørneangrepet i Jarfjord har jakten blitt stanset – til sterke reaksjoner fra lokale innbyggere og dyrevernsorganisasjoner. Nå svarer klima- og miljøministeren på kritikken.
Felling vurderes individuelt
– Opplever dere at dagens lovverk gir et godt nok grunnlag for å vurdere felling på objektivt og faglig grunnlag?
– Som vi har fått avklart i Oslo tingrett, er ikke lovverket til hinder for å ta beslutninger om felling. Miljødirektoratet må gjøre vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Vi lærer alltid av erfaringene vi gjør oss, legger hun til.
Hun anerkjenner at situasjonen har vært krevende for folk i Jarfjord, men understreker at direktoratet nå vurderer risikoen som lav.
– Vi håper derfor at folk kan senke skuldrene, og vi fortsetter å følge nøye med i området, avslutter hun.
Gikk tilbake med jakthund – ikke tilfeldig møte
Mannens politiforklaring avslører at han først hørte rare lyder i skogen og så noe brunt som beveget seg. Etter å ha gått hjem, bestemte han seg for å gå tilbake med en av sine to jakthunder for å lete etter spor.
– Vi har vært veldig kritisk til Miljødirektoratet her. De har valgt å holde ting skjult for offentligheten, sier Alette Sandvik, daglig leder i Foreningen Våre Rovdyr, til NRK.
Hun sier også at måten hendelsen ble kommunisert skaper et fryktbilde av at det er en farlig binne når man ikke sier noe mer om hva som skjedde.
Medhold i Oslo tingrett
Tirsdag 15. juli behandlet Oslo tingrett saken, der det ble lagt vekt på at staten har vurdert saken godt før det ble vedtatt å felle binna. Med bakgrunn i allmen helse- og sikkerhetshensyn har tingretten avgjort at bjørnejakten kan fortsette, til tross for rovdyrorganisasjonenes protester.
Likevel har Miljødirektoratet vedtatt at det ikke blir igangsatt ny felling i området. Dette forbi bjørnen har trukket seg nærmere Russland, og den har ikke blitt observert på viltkameraer i området den siste uken. Siste antatte observasjon var 10. juli.
I en pressemelding skriver Miljødirektoratet at risikoen for nye møter mellom mennesker og den aktuelle binna er nå vesentlig lavere enn da de besluttet felling 26. juni. De vil derfor ikke beslutte noen ny felling nå. Statens naturoppsyn vil fortsette å overvåke området, og dersom bjørnen vender tilbake, vil det bli foretatt en ny vurdering.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Ti dager i veiløst land, med elva som eneste ferdselsåre. Bli med på ei svartbjørnjakt som utvikler seg til en kamp mot klokka, skarpe elvesteiner, sult og indre demoner.
Allerede abonnent?
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.