Bjørneangrepet i Finnmark: – Jakten på riktig bjørn er i gang
Bare 400 meter fra husveggen ble en mann bitt av en brunbjørn under en kveldstur med hunden. Nå har Miljødirektoratet besluttet at bjørnen skal avlives.
SKAL AVLIVES: Bjørnen som angrep mannen i Jarfjord skal avlives. Ill.foto: ErikMandre /iStock
Lesetid: 3 minutter
Angrepet skjedde mandag kveld i Jarfjord i Sør-Varanger. Mannen fulgte sin faste trasé med hunden i bånd da bjørnen gikk til angrep. Omstendighetene gjorde hendelsen både uvanlig og alvorlig.
JEGER har snakket med fellingsleder Pär Nilsen i Statens Naturoppsyn, som er på plass i området med mannskap og hunder for å forsøke å felle riktig individ.
DNA skal avgjøre
– Vi har samlet inn DNA fra åstedet og vil etter planen få svar i løpet av neste uke, sier Nilsen.
Prøvene vil kunne bekrefte hvilket individ som sto bak angrepet – og om det var unger involvert. Det er mistanke om at det dreier seg om en binne med én eller flere årsunger.
– Det er ikke gjort visuelle observasjoner av unger, men spor og DNA-innsamlingen tyder på en binne. Da gjelder egne vurderingskriterier, sier han.
Om bjørnen viser seg å ha årsunger, skal Miljødirektoratet gjøre en ny vurdering. Foreløpig ligger det et tydelig vedtak om avliving dersom det ikke er unger involvert.
FELLINGSLEDER: Pär Nilsen er på plass i området fra SNO. Foto: Privat.
Kjent bjørn i området
I Jarfjord er det innsamlet DNA fra bjørner fra flere år tilbake, og vi kjenner habitatet til de ulike bjørnene som oppholder seg i området.
Alle registrerte bjørner i Norge får et individnavn i Rovdata. Nilsen sier at de foreløpig mistenker at det er snakk om en eldre hunnbjørn kjent som Finnmark 102 – anslått til rundt 20 år gammel.
– Dette er ikke en ny bjørn i området. Vi har kjent til den lenge og vet at den oppholder seg i Jarfjord-området, sier han.
Sjeldent og sammensatt angrep
Hva som fikk bjørnen til å gå til fysisk angrep, er det ingen fullgod forklaring på. Men flere faktorer har trolig sammenfalt:
– Det har vært hund involvert, det ble funnet et elgkadaver i nærheten, og vi tror det er bjørneunger i bildet. Denne kombinasjonen kan ha utløst angrepet, sier Nilsen.
Han understreker at det er svært sjelden at bjørn faktisk biter mennesker i Norge.
– Vi har hatt skinnangrep tidligere, men dette er noe annet. Jeg har aldri vært borti et tilfelle som dette, sier han.
Stiller enorme krav til mannskapet
Fellingsarbeidet er allerede i gang. Mannskap med spesialtrente hunder er på plass, og flere vil slutte seg til laget de kommende dagene.
– Vi er avhengige av både sporhunder og slipphunder. Dersom det er en binne med unger, stiller det ekstra krav til hundene, sier Nilsen.
Terrenget er krevende: tett bjørkeskog, kratt og bratte fjellvegger gjør sikten dårlig og fremkommeligheten utfordrende.
– Mange steder må vi inn på 10 meters hold før vi ser noe. Det gjør det vanskelig å vurdere om det er årsunger eller fjorårsunger i følge, påpeker han.
Nærheten til grensa mot Russland byr også på tekniske utfordringer, med dårlig dekning og tidvis GPS-jamming.
Tar ikke lett på oppdraget
Selv om bjørnen fortsatt ikke er felt, mener Nilsen at sannsynligheten for et nytt angrep er lav.
– Det er svært lite sannsynlig at dette skjer igjen før bjørnen er lokalisert. Likevel tar vi ingen sjanser, sier han.
Å måtte felle et stort rovdyr er aldri noe SNO tar lett på.
– De beste dagene på jobb er når vi slipper å skyte et dyr. Men noen ganger er det eneste mulige tiltaket. Dette er en slik sak, sier han.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Aldri tidligere er så mange store rovdyr felt i Sverige som de siste ti årene, viser tall fra det svenske Naturvårdsverket og Miljødirektoratet i Norge.
Etter 40 år med omfattende forskning oppsummerer “Skandinaviska björnprojektet” hvordan brunbjørnen har reist seg fra nær utryddelse til en sentral økologisk aktør.
Allerede abonnent?
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.