Vil vite mer om fjellrypa – fanger dem med garn i fjellet

Fjellrypa har vært lite forsket på, til tross for at den er en ettertraktet jaktfugl. Et forskerteam har nylig vært på plass i Jotunheimen med GPS-sendere og fiskegarn for å lære mer om fuglen i høyfjellet.

Sist oppdatert: en dag siden
FJELLRYPEPROSJEKT: I Vågå GPS-merker forskere fjellryper for å finne mer ut om den populære fjellfuglen. Foto: Marie Klasen
FJELLRYPEPROSJEKT: I Vågå GPS-merker forskere fjellryper for å finne mer ut om den populære fjellfuglen. Foto: Marie Klasen
Lesetid: 6 minutter

Selv om fjellrypa er populær blant mange jegere, har den i liten grad vært prioritert i forskningen – spesielt sammenlignet med sin nære slektning, lirypa. Det har nå endret seg. For andre år på rad merkes fjellryper i Jotunheimen, i samarbeid med det lokale fjellstyret.

Målet er å skaffe bedre kunnskap om fuglens leveområder og atferd – informasjon som igjen kan gi grunnlag for en mer presis og bærekraftig forvaltning.

Allerede abonnent?  

Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.

Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger

*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.

Er du under 28 år?

Da får du halv pris på Fri Flyt.

Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.

 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen