I 1951 ble romjulsfredning innført i den norske viltloven, etter en hestehandel mellom forslagsstiller Kristelig folkeparti og Arbeiderpartiet.

Gjentatte forsøk på å få opphevet det særnorske forbudet i viltloven § 10, er blitt avvist av forvaltninga.

Siste forsøk fra NJFF i 2014 ble avfeid av Klima- og miljødepartementet med en sarkastisk bemerkning om at jegerne kan jakte 354 av årets 365 dager. Og det er jo riktig – så sant du bor i områder med mink eller villsvin.

Mer enn hver 5. jeger vil ha romjulsfredning

Nå når viltloven etter mange års forvitring skal moderniseres – forhåpentligvis på flere punkter – kan romjulsfredninga på nytt bli et diskusjonstema. Men hva mener jegerne?

Vi i JEGER ga fem svarmuligheter på hver av de to hovedalternativene ja eller nei til romjulsfredning. Ikke overraskende ble det et soleklart flertall for å fjerne romjulsfredning som en del av norsk viltforvaltning: Av drøyt 1200 svar som kom inn innen svarfristen gikk ut, er det nesten tusen som vil fjerne fredninga.

Likevel vil 22 prosent – mer enn hver femte jeger – beholde romjulsfredninga. Nesten halvparten av disse (8,5 prosent av totalen) mente at viltet bør få fred til å samle krefter for vinteren. 5 prosent er enig med departementet i at 354 dager jakt i året jaggu får holde.

30 prosent vil beholde julehelga jaktfri

78 prosent av jegere vil dog fjerne romjulsfredninga. Den største andelen (370 stemmer/ 30% av totalen) mener at juleaften, 1. juledag og 2. juledag godt kan være jaktfrie.

Men 22 prosent (altså omtrent like mange som de som sammenlagt vil beholde fredninga) mener at romjulsfredninga bærer preg av gammelt tankegods og hestehandel mellom religion og politikk.

En like stor andel mener at nettopp julehelga gir ro og fritid slik at det ville vært ekstra hyggelig å kunne samles til jakt.

Ekstravisitt fra Rudolf

Sia julestemningen hadde inntatt redaksjonslokalene da meningsmålingen ble iverksatt, var JEGER i det gavmilde hjørnet. Vi bestemte oss derfor for å sende noen ekstra julegaver med Rudolf, reinsbukken som også under årets villreinjakt klarte å lure seg unna redaktøren.

 • 1. premie – JEGER-sekken fylt med en viltpose, JEGER-kniven i signalfarge og en lun fleecejakke, går til Nerid Oland.

 • To heldige vinnere – Atle Dahlen og Robin Berglid, får hver sin viltpose og JEGER-kniven i oransje.

 • Per Egil Solli-Mork, Ottar Røyseland og Jan Ketil Kristoffersen får hver sin JEGER-sekk.

 • Og som ekstrapremie går JEGERs kule snøkamo-buff/ -hals til følgende personer:

  1. Christian Landro

  2. Adrian Sand Bremeraunet

  3. Toby Read

  4. Torje Erfjord

  5. Hans Jørgen Molstad

  6. Marius Johansson Pedersen

  7. Peter Førde

  8. Yngve Landro

  9. Eva Jeanett Hunstad

  10. Jonas Hansen

 JEGER gratulerer! Følg oss på Facebook for å få varsler om når vi drar i gang nye konkurranser!

Clausen-anmeldelse ferdig etterforska: – Termisk-sak vil kunne avklare rettspraksis