Et snev av klarsyn

Som jeger vet vi hva det innebærer å ha en god magefølelse, og ikke minst betydningen av å følge den. Velger man å «overprøve» denne følelse, vel, da går det sjeldent bra.

Sist oppdatert: 15. oktober 2023 kl 10.00
TUNGVINT: Vel, vi skulle jo nedover, men noen ganger må man faktisk opp for å komme ned…
TUNGVINT: Vel, vi skulle jo nedover, men noen ganger må man faktisk opp for å komme ned…
Lesetid: 8 minutter

Seinest i fjor høst vek jeg fra godfølelsen og gikk dermed glipp av et følge på fire dyr. Med disse hjortene friskt i minnet, valgte jeg denne gangen å følge magefølelsen, selv om den skurra litt. En aldri så liten «hjortebonanza» var under oppseiling denne dagen, et sted i Sogn og Fjordane. 

Vi er sent i november og det ligger litt snø her og der. Ikke mye, men forhåpentligvis nok til at vi kunne se spor etter hjort, om den hadde vært her da..? Av forskjellige grunner så hadde det blitt bestemt at undertegnede skulle innta posten med det betente navnet «Smertemyr.» Her hadde noen tidligere kjent smerte i både føtter og tær kan jeg minnes. Dette er ingen drømmepost hvor hjorten alltid skal innom, nei langt ifra, men det hender, og det er grunn god nok. Det spesielle nå var at jeg hadde en sterk følelse av her skulle jeg stå. Jeg kjenner faktisk en liten godfølelse i magen… Plassen er ikke så fryktelig langt ut av kurs i forhold til der de fire dyrene berget livet sist gang, så ja, hvorfor ikke.

VI SEES IGJEN:: Er det disse to vi fikk nærmøte med, sammen med ungbukken?
VI SEES IGJEN:: Er det disse to vi fikk nærmøte med, sammen med ungbukken?

Mine gode venner Jan Erik og Henning var selvskrevne jegere nå som alltid, og de ville plassere seg strategisk i terrenget på denne jakten. 

Henning skulle senere, etter litt postsitting snike seg rundt i terrenget på jakt etter spor og om mulig drive dyr i vår retning, eller få skutt selv? Denne taktikken hadde vi brukt mange ganger tidligere med hell, så vi var ganske optimistiske denne fine og kalde novemberdag.

SPOR AV HJORT

Tiden går og jeg finner omsider posten og kan gjøre meg klar. Ikke mye snø, men noe er det jo. Lenger ned i terrenget er det bart, så skulle vi finne spor så måtte det være i denne høyden. På vei opp hadde jeg sett spor av to dyr, men de var nok fra kvelden før. Men spor er spor og det fortalte om dyr i terrenget! Med litt flaks så var de her fortsatt, et eller annet sted..? Jan Erik finner seg en plass med god overhøyde, øst i terrenget, og kan fortelle om spor etter tre dyr – og de er fra siste natt! Wow, dette er godt nytt. Dyra har gått ned mot dalen og bar mark. Henning har startet med smygjakt fra gården og skal snike seg oppover i ytterkant av styggmarka for så å vinkle inn mot myrdragene og fortsette opp mot de høyreliggende myrene, der vi er. Han har en drøy rute å gå så vi er innforstått med at dette kan bli langdrygt og kjølig, med mindre han støkker dyr eller finner spor som han kan føre» til oss. Får han først hjorten «på beina» så går det fort! Nå skal det sies at Henning har en lei uvane å skyte dyr når han sniker, så vi er spente på hans vegne også. Minutter blir til timen, og så knepper det i radioen – Spor etter tre dyr rett på oversiden av styggmarka, de har kurs mot «Nedre Mongolia,» så følg med karer! Det kvitteres nesten synkront fra oss oppe i hjortelia. Dette er utrolig lovende. Måtte bare Henning klare å lede dyra forsiktig videre opp mot der vi sitter! 

Faren for at de kunne vinkle og gå i retning Førde var relativt stor, så vi krysset fingrene og håpet på hell og sterk magefølelse. Instinktivt sjekkes våpen og kikkert. 

Tiden går sakte og Henning kommer nå og da inn med info om retningen hjorten har tatt. –Dyra har vinkla gutter, og er nå på vei opp mot «Helikopterplassen.» Ok, men da er de faktisk ganske nære myra jeg sitter på, og det gjør ikke ting mindre spennende. Men skal de krone min dag med hell så må de nå stoppe oppstigningen og komme langsetter myrdraget, for så å ta en siste stigning opp til der jeg siter. 

YPPERLIG: Spissbukker er av mange ansett å ha det beste kjøttet – og jeg er ikke uenig.
YPPERLIG: Spissbukker er av mange ansett å ha det beste kjøttet – og jeg er ikke uenig.

HJORT I FARTA

Kjenner nå kulda godt der den sakta har sneket seg inn både her og der, og det slår meg hvor utrolig stille det er. Når vi startet turen oppover i hjortelia hadde vi med en gang registrert at det å gå lydløst var umulig. Kuldegrader om natta hadde gjort underlaget til «knekkebrød.» Vi måtte bruke god tid og satse på at hjorten vi skulle skyte ikke var her akkurat nå… Det er lov å håpe! Det kommer en kort melding på radioen og den er som følger: 

-Har mista sporet nå, men mener jeg hørte dyr i deres retning..? Igjen kvitteres det og vi sitter som spente barn rundt hjuletreet. Nå først kjenner jeg hvordan hjertet slår under skjorta. Dæven, dette gjorde noe med kroppen! Jeg speider mellom kortvokste furutrær og bortover myrene. På nedsiden av der jeg sitter går det et parallelt myrdrag som jeg ikke kan se fra her jeg nå sitter, da jeg har valgt en litt lav og skjermet post. Men jeg har troa på at jeg eventuelt vil se dyra når de kommer ut litt på bortsiden av der jeg sitter nå, på «min» myr. Tikk, takk og nye minutter har allerede blitt historie.

KORT LIV: Kalven fikk et kort liv men blir aldri glemt.
KORT LIV: Kalven fikk et kort liv men blir aldri glemt.

Jan Erik sitter som en brannpost oppe i fjellsiden og har orkesterplass til det som nå snart skal skje! 

Plutselig kommer det noe brunt ut av furuskogen på myra som ligger under der jeg sitter! Det brune blir så til tre hjort som hurtig holder stø kurs rett over myra med retning der jeg sitter, bokstavelig talt! Jan Erik tenker sitt. 

Det går fort, og samtidig kommer Henning inn med følgende beskjed: - Arne, dyr på vei mot deg!

ÅPENBARELSE: For de av oss som jakter hjort, er det ikke bare jakta og skuddet som fascinerer.
ÅPENBARELSE: For de av oss som jakter hjort, er det ikke bare jakta og skuddet som fascinerer.

INFERNO I BRUNT

At jeg hadde trua på dyr er jeg ærlig på, men at det skulle skje på følgende måte hadde jeg ikke helt sett for meg – og ikke hadde jeg vel egentlig valgt denne posten heller, i utgangspunktet...

En liten lyd på min høyre side fanger oppmerksomheten, og jeg vender blikket i den retning. Så en ny lyd. Jeg avsikrer våpenet og i samme øyeblikk bryter «helvete» løs! Synsbildet blir fylt av en hjort i stor fart, ei kolle, og så følger det to til; kalv og spissbukk. Avstanden er under ti meter og det hele blir meget kaotisk! Jeg har ingen mulighet til skudd da dette går reint for fort og helt utenfor min kontroll. Forstørringa på riflekikkerten er også feilstilt og må justeres ned fra 4 x til 2,4, og det brennfort! På så nært hold virker dyra utrolig store, selv kalven. Med stor fart passerer de meg så myrspruten står og jeg har manøvrerert rifla i posisjon, men fortsatt helt uten mulighet for skudd. Men, de velger å forsere myra her jeg sitter, med kurs mot storfjellet, og da er de faktisk nødt til å vinkle og løpe parrallelt med her jeg sitter, og da har jeg sjansen – og den muligheten får jeg! De holder formasjonen utrolig godt, som perler på en snor, og bakerst er det en fin spissbukk med små «horn.»

KONGELAGET: Ord overflødig, men én føler seg litt sjef…
KONGELAGET: Ord overflødig, men én føler seg litt sjef…

SKUDDENE PÅ SMERTEMYR

Der, på rekke og rad, snaue 30 meter unna! Korset finner kalven og skuddet sendes rett i lungene. Skudd nummer to smeller før kalven har tatt bakken – spissbukken stuper rett inn i en einerbusk før den fortsetter og deiser død om i spranget. Kolla fortsetter noen få meter før den tverrsnur og kommer tilbake samme vei – Skudd nummer tre er et faktum og det hele blir meget stille… Jeg sitter igjen med litt øresus og en spesiell følelse av lykke, ærbødighet og takknemlighet. Wow, har dette virkelig skjedd..? Ja, og etter noen minutter i triumf kommer gutta boys inn på fallet, alle over seg av glede! Jan Erik kunne fortelle at han hadde sett dyra fra der han satt oppe i fjellsiden rett før Henning kom på lufta, men hadde ikke sjans til å advare meg da det gikk rimelig fort. Etter bilder og noe søtt å bite i, begynte del to av jakta: Kjøttransporten. Med innøvd presisjon og godt lagarbeid ble hjortene omsider klarert for frakt ned til gards, og videre arbeid med flåing og godt kameratskap kunne fortsette.

SISTE STOPP: Den endte sine dager når den hadde det som best.
SISTE STOPP: Den endte sine dager når den hadde det som best.

Atter en gang hadde rettrekkeren gjort jobben og av ydmykhet stor takk til den det måtte være for at jeg kan drive med denne form for jakt, i slik storslått natur som denne jaktformen utspiller seg i. Turen ned bar på store menneskelige prestasjoner av mine medjegere da de uten å mukke tok de største dyra og manøvrerte seg gjennom ulendt terreng. Undertegnede fikk æren av å dra kalven ned, noe som ble gjort med stor møde og innlevelse. Ja, så hva er da moralen i denne jaktfortelling? Jo: Klarsyn og god magefølelse er noe man aldri skal kimse av – Eller jaktlykke og flaks, for de som synes det låter bedre…

DRØMMEHJORTEN: Kronhjorter av dette formatet er det mange jegere drømmer om. (Foto: NTB Scanpix)
DRØMMEHJORTEN: Kronhjorter av dette formatet er det mange jegere drømmer om. (Foto: NTB Scanpix)

Hjortejakt

I de kommuner hvor lokal forskrift åpner for hjortejakt, kan dette skje fra 1. september tom. 23. desember. Hjortejakt blir utøvd på en rekke måter: drivjakt, posteringsjakt og smygjakt. Mange jaktlag kombinerer ofte de ulike jaktformene. Bruken er ofte tuftet på hva slags terreng jakta skjer i og lokale tradisjoner.  Hjorten er et sky dyr og beveger seg raskt i ulendt terreng og tett vegetasjon. For å lykkes, krever det at jegerne har god kunnskap om trekkruter, og ikke minst hvordan vinden oppfører seg i det bestemte jaktterrenget. Hjorten har god luktesans og syn. Alle som jakter hjort må ha betalt jegeravgift og bestått skyteprøve for storvilt.

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i oktober 2017.

Publisert 1. oktober 2017 kl 12.00
Sist oppdatert 15. oktober 2023 kl 10.00
annonse

Relaterte artikler

SMÅTT ER GODT: Det har aldri vært en høyere andel unge dyr i jaktuttaket enn i dag, påpeker Erling Meisingset og Vebjørn Veiberg.   
– Det skytes flere unge dyr nå

Tar hjortejegerne i forsvar

BUKK: Tyngden og massen på geviret kommer først fra åtte til ti års alder. Nå domineres skrytebildene på sosiale medier av bukker som bare har oppnådd halve denne alderen. Denne 8-taggeren er rundt 4-5 år gammel. Foto: Nils-Olav Talgøy
For triggerhappy hjortejegere?

– Hjortebukkene skytes før de når toppen

BUKKEFALL: Hundefører Odd Harald Talgø og hjorteskytter Erik Kårvatn ved hjorten. Etter skuddet raste bukken utfor med bulder og brak, ble liggende langt nedenfor der den ble påskutt.
Hjortejakt i vanskelig terreng

Villmarksjegere i Trollheimen

STOR STAMME: Med en stadig økende hjortestamme øker også problemene med lokalt store beiteskader.
Hjortebestand ute av kontroll?

– En død hjort er den beste hjorten

FRI AVSKYTNING: Hele 92 kommuner har fått innvilget kvotefri jakt på hjortekalv. (Foto: Scanpix)
Fri avskytning på hjortekalv

Kvotefri jakt på hjortekalv i 92 kommuner

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen