Før du kan sette i gang med storviltjakta, må du avlegge og bestå en skyteprøve.

For jaktåret 2020/2021 stiller situasjonen seg litt annerledes.

Annonse

Hvis du lurer på hvordan du skal holde jakta smittefri, så har Jeger samlet sammen noen koronaråd for høstjakta.

På grunn av restriksjoner for å unngå smittespredning av COVID-19, er det utfordrende å gjennomføre skyteprøver. Derfor har Miljødirektoratet vedtatt at bestått skyteprøve fra forrige jaktår, også vil gjelde for jaktåret 2020/2021.

– Dette er en pragmatisk løsning i år for å innfri de smittevernrestriksjonene som gjelder og samtidig kunne gjennomføre høstens jakt, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro på Miljødirektoratets sine sider.

Løsningen kan dog komme med en lei bismak, og Jeger oppfordrer alle jegere som skal delta på storviltjakt i år til å ta ansvar selv.

Kravet for å få godkjent fjorårets skyteprøve er at du har betalt jegeravgift for jaktåret 2019/2020, samt rapportert fangst til Statistisk sentralbyrå (SSB).

 

Slik blir godkjent skyteprøve automatisk overført

Miljødirektoratet henter ut informasjon om hvem som oppfyller kravene til bestått skyteprøve for jaktåret 2020/2021 – basert på fjorårets skyteprøve, hos SSB.

Det digitale jegeravgiftskortet inneholder dog ikke informasjon om hvilket våpen skyteprøven er avlagt med. Med andre ord står du fritt til å benytte andre våpen en under skyteprøven i 2019/2020, men det er hver enkelt jegers ansvar for at våpenet er korrekt innskutt.

Dersom du er usikker på om du har levert jakt- og fangstrapport for jaktåret 2019/2020 kan du enkelt kontrollere dette i Altinn ved å finne kvittering for innsendt rapport i ditt dokumentarkiv.

 

Disse må avlegge skyteprøve for jaktåret 2020/2021

Dersom du er ny jeger og skal jakte for første gang i år - eller ikke avla skyteprøve i fjor, må du avlegge ny prøve på ordinær måte. Hvis du har glemt å rapportere til SSB må du også avlegge ny prøve.

I følge Miljødirektøren forventer skytebanene god kapasitet til å håndtere skyteprøven for de som ikke avla prøve i fjor eller skal på sin første jakt i år, ettersom andre jegere slipper å avlegge ny skyteprøve i år.

- Hver enkelt jeger har ansvar for å gjennomføre aktiviteten på skytebanene i henhold til de smittevernstiltakene som gjelder til enhver tid, sier Miljødirektøren på Miljødirektoratet sine sider.

At Miljødirektoratet gir «corona-walkover» på storviltprøven i år, legger et større ansvar på jegerne.

I stedet for å juble over at du slipper å dra på skytebanen, hva med å utfordre deg selv og bruke anledningen til å styrke dine egne skytterferdigheter med alternativ skytetrening?

Hvis du er fersk jeger i år, lurer du kanskje på hvordan du klargjør våpenet før jakta, eller kanskje du har vært i gamet lenge men trenger litt oppfriskning?