Satser på de unge

Jegerstanden er truet, mange vet ikke lenger hvor maten kommer fra. Selv i jaktkommunen Trysil var det full ståhei da skolebarna fikk være med å slakte gris, undersøke tarmer og fikk blod på henda.

Sist oppdatert 30. november 2023 kl 15.41
Stian Svingen lærer ungdommen viktige kunster. (Foto: Therese N. Andersen)
Stian Svingen lærer ungdommen viktige kunster. (Foto: Therese N. Andersen)

Trysil Fellesforening omfatter ni lokale jakt- og fiskeforeninger i den store kommunen. I samarbeid med Tepas A/S har Trysil Fellesforening startet en storsatsning med rekruttering innen jakt, fiske, og friluftsliv for barn og unge som de kaller Trysil UNG. De tilbyr flere forskjellige aktivitetstilbud som elgjakt, harejakt og andre utendørsaktiviteter både i skoletiden og som fritidstilbud.

Tilbud til alle

– Vi får en gruppe barn og unge som synes det er gøy å være ute. Vi får med oss unger som ikke nødvendigvis er på idrettsarenaer og gir dem mulighet til å bygge sunne interesser i tidlig alder på tvers av skolene, forklarer Arne S. Sneli. 

Sammen med kollega Solfrid Ekra står han i spissen for Trysil UNG og har et brennende hjerte for å dele jakt- og friluftsglede til de unge. Prosjektet er såpass ambisiøst at Trysil Fellesforening kjøper tjenesten av Tepas A/S. 

Tepas er en arbeids- og inkluderingsbedrift hvor flere av de ansatte har kompetanse innen jakt- og friluftsliv. De har søkt forskjellige midler for å finansiere dette i tillegg til at medlemskontigenten i Trysil Fellesforening i sin helhet går til ungdomsarbeidet. 

Arne S. Sneli viser hvordan elgen vommes. (Foto: Bent Erik Lynne)
Arne S. Sneli viser hvordan elgen vommes. (Foto: Bent Erik Lynne)

Samarbeid med skolene

I samarbeid med lokale skoler i Trysil har de i år fokus på 5.-7. klassinger. De har vært på flere skoler hvor de kombinerer forskjellige skolefag med jakt- og friluftsaktiviteter. 

– Vi går gjennom ferdigheter som kart og kompass, orientering, fyring av bål, matlaging på bål, laging av nødbivuakk, naturfag med artslære og mye annet nyttig. Det blir naturfaglære i praksis. 

Under helgen Jeger kom på besøk var elgjakt det store høydepunktet. 13 ungdommer var samlet på Slettås for å jakte elg. Det var en salig blanding av de som har vært med familien på jakt siden de satt i bæremeisen og noen som aldri før har deltatt på jakt. Det var ingen tvil om at barna koste seg og flere hadde fått tent jaktlysten etter helgens elgfall.

Josef Tuwombe har hatt en innholdsrik helg han sent vil glemme. (Foto: Therese N. Andersen)
Josef Tuwombe har hatt en innholdsrik helg han sent vil glemme. (Foto: Therese N. Andersen)

Elgblod bringer lykke

En noe blodig, ung frøken med et stort smil om munnen kunne meddele at de fikk skutt en flott ku tidligere på dagen. I lunsjen ble det servert rykende dagsfersk elgkjøtt på bålet. 

– Jeg har hørt at det bringer lykke å smøre seg inn med elgblod, fortalte Kira Marie Slettås Håkonsson strålende fornøyd. Etter elgslaktingen fikk hun tegnet seg på hender og i ansiktet, og syns det var veldig gøy at de fikk skutt elg denne helgen. Hun håpet med elgblodet å få videre hell nok til et elgfall etter lunsj også!

Kira Marie Slettås Håkonsson viser frem dagens lunsj: Dagsferskt elgkjøtt grillet på bålet. (Foto: Therese N. Andersen)
Kira Marie Slettås Håkonsson viser frem dagens lunsj: Dagsferskt elgkjøtt grillet på bålet. (Foto: Therese N. Andersen)

Driftig jaktlag

Jørn Stener er en av de to jaktlederne som samjakter i området ved Slettås. De har stilt sitt jaktområde til disposisjon for de unge. De er et godt innkjørt jaktlag som har jaktet sammen i 15 år. 

– Det er utrolig morsomt å ha med ungdommene på tur. Vi har alltid tatt med barn og unger på jakt i laget. Så dette er et kjempetiltak. Vi må bare legge opp jakta etter de yngste. Skremmer de en elg, så skremmer de en elg. Da får vi nye sjanser senere. Vi kjører korte drev for å holde interessen oppe. Dette er et godt terreng med mye elg, det er helt klart en fordel. Det er bra for ungene med litt action så interessen holdes oppe. Nå satt de på post i 45 minutter før det ble skutt elg så det ble ganske så effektivt, humrer Jørn Stener. 

Ung ettersøksjeger Mattis Pettersen (11) med grå elghund Gråtass
Les også

Mottar fortsatt drapstrusler

Jaktlagene har terreng på 40.000 mål rundt Slettås og neste 25.000 mål i Søre Osen med en kvote på totalt 37 elg 

– Det meste vi har sett på seks dagers jakt var 136 elg, det minste vi har sett var fire, det var da ulven herja som verst.

Tross svært god elgbestand nå, var det ikke like hyggelig å være jeger i 2009 da Slettåsreviret herjet i området. Jørn var blant de som tok kampen for å få felt ulvene. 

– Jeg mottar fortsatt drapstrusler og det har vært ekstremt mye motstand. Folk trodde det var elg og sau som var problemet, men ulvene lå jo på trappene til lokalbefolkningen og det var helt kaos. Mange var redde. Det ble en stenhard kamp, men jeg er glad det gikk som det gikk. Nå har vi lite ulv og mye elg. Vi kan også jakte med løshund igjen, noe vi er veldig glade for. Det er ikke observert noe ulv her nå i sommer, forteller Jørn Stener. 

LES OGSÅ: Ny viltlinje ved Solør videregående skole

Ingenting hindrer disse gutta i litt kaldt vær og venting i skogen på post.  (Foto: Therese N. Andersen)
Ingenting hindrer disse gutta i litt kaldt vær og venting i skogen på post. (Foto: Therese N. Andersen)

Utdøende uten rekruttering

Jegerstanden er truet, mange vet ikke lenger hvor maten kommer fra. Selv i jaktkommunen Trysil var det full ståhei da skolebarna fikk være med å slakte gris på skolen, de undersøkte tarmer og fikk blod på henda. 

– Ungene syns det var kjempe spennende! Men foreldrene gikk i taket over at de ikke fikk vite dette på forhånd. Vi møter mye motstand generelt i forhold til jakt, selv i Trysil. Vi er jo en kommune hvor jakta er tradisjon og ungene får gyldig fravær fra skolen for å delta på jakt. Likevel er det store variasjoner og mange som synes jakt er grusomt. Det sier litt om hvor viktig det er med rekruttering og det å la de unge få ta del i jakt- og friluftslivet tidlig. Uten rekruttering, introjakter og forbilder som normaliserer jakt, vil jegerstanden forsvinne, mener Jørn Stener.

oscar bengsten med dachs i vinterskog
Les også

Jaktlysten har våknet

De 13 ungdommene som deltok fantes ikke redd for blodige fingre og døde dyr. Det var uvant for flere, men de møtte det med et åpent sinn. 

– Jeg har aldri vært på jakt før! Jeg ville være med for å prøve noe nytt jeg ikke hadde opplevd før. Jeg har fått mange nye venner, forteller Josef Tuwombe (11) entusiastisk. 

Han har ingen i familien som jakter, men har en god venn som han håper å få bli med på jakt i fremtiden. Han er tydelig friluftsinteressert og jakta ble en fulltreffer for hans del. 

– Det var kjempegøy! Jeg trives godt ute. Jeg pleier å spikke, tenne bål og plukke bær. Jeg klarte faktisk å være stille på post selv om det var litt vanskelig. Men det var kjempegøy når vi fikk elg, jeg har veldig lyst å jakte mer! 

De tre venninnene Ida Tøråsen 11, Andrea Heien 11 og Mina Østmo-Storsnes fra Jordet skole har derimot vært med på elgjakt før. Mange ganger. 

– Vi er ikke redd for å se blod! Vi er med å flå, selv om det lukter litt vondt. Men man vender seg til det desto mere man gjør det, er jentene enige om. 

Venninnene Ida Tøråsen, Andrea Heien og Mina Østmo-Storsnes begynner allerede å bli skikkelige jegere. (Foto: Therese N. Andersen)
Venninnene Ida Tøråsen, Andrea Heien og Mina Østmo-Storsnes begynner allerede å bli skikkelige jegere. (Foto: Therese N. Andersen)

Spennende med jakt

– Jeg liker spenningen ved å være med på jakt. Det blir noe annet enn å være hjemme og spille på PCen. Jeg blir også stolt og veldig fornøyd når jeg vet at vi har ordnet vår egen mat. Hjemme lager vi ofte gryte med elgkjøtt som smaker kjempegodt, forteller Mina Storsnes entusiastisk. Jentene er hvert fall klare på at elgjakt er favoritten, og de skal selvsagt ta jegerprøven og starte eget jentejaktlag når de blir gamle nok til det!   

Flere gode vennskap har blitt knyttet på tvers av skolene i Trysil, barna har nytt frisk luft hele helgen, laget elgtaco, skutt opp til «storviltprøven» og vært med å slakte elg. 

– Det var veldig populært å kjenne på elgens strupehode, spiserør og ta- og føle på elgens hjerte. Frosne barnehender fikk igjen varmen av å ta på dyrets indre organer, forteller en fornøyd prosjektleder, Arne S. Sneli etter elgslaktinga. 

En vellykket helg er over og ungdommene dro hjem med gode opplevelser i minneboka si. Prosjektet Trysil UNG er noe som vil pågå i flere år fremover med flere planlagte arrangementer, miniatyrskyting, fiske, harejakt og besøk på forskjellige skoler for å skape trygghet og vennskap på tvers av skolene og inspirere de unge til å skape sunne interesser med naturen som lekeplass. 

Trysil UNG arrangerte også en vellykket harejakt i samarbeid med med Østby JFF. De fikk høre harelos, og flere fikk se haren på post, samt studert mange andre spor i snøen. (Foto: Arne S. Sneli)
Trysil UNG arrangerte også en vellykket harejakt i samarbeid med med Østby JFF. De fikk høre harelos, og flere fikk se haren på post, samt studert mange andre spor i snøen. (Foto: Arne S. Sneli)
Publisert 30. november 2023 kl 15.41
Sist oppdatert 30. november 2023 kl 15.41
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen