– Serien er basert på en tur i 2022 der jeg tok med meg Isak Dreyer på tur til Grønland. Der målet var å leve med grønlenderne og lære deres kultur og tradisjoner, forteller Jens Kvernmo til JEGER.

I den nye villmarksserien på NRK følger vi Jens Kvernmo og Isak Dreyer fra vinterjakt i norske fjell til nordvestkysten av det som er verdens største øy, Grønland. I byen Qaanaaq, som er en av verdens nordligste bosettinger, har befolkningen vært fangstfolk til alle tider.

Fascinert av kulturen på Grønland

Omgitt av snø, is og kulde, fangster de på tradisjonell måte, og med grønlandshundene med seg i hundespann, er det lite å se av moderne hjelpemidler i serien.

Det er her, blant inuittene i Qaanaaq, at den gamle fangstkulturen lever sterkest på Grønland. Det er denne kulturen Jens og Isak reiser for å oppleve.

LES OGSÅ: Gina Ørslien Bårdseng - Villmarkens datter

FANGSTMENN: Med grønlandshunder som sine kompiser, levde de ut drømmen om å være fangstmenn. Foto: Øyvind Nordahl Næss/NRK
FANGSTMENN: Med grønlandshunder som sine kompiser, levde de ut drømmen om å være fangstmenn. Foto: Øyvind Nordahl Næss/NRK

Hva var motivasjonen for å gjennomføre prosjektet?

– Jeg levde med canadiske inuitter i to måneder i 2020, som en avslutning på mitt halvannet år lange Canada-eventyr. Jeg ble fascinert av kulturen og ville utforske den videre. I Canada brukte de snøscooter, mens på Grønland lever de fortsatt sitt tradisjonelle liv med hundespann. På grunn av det tradisjonelle levesettet på Grønland så ville jeg dit, forteller Kvernmo.

Jaktserie ble til villmarksserie

Med seg på turen har han den nordnorske villmarkingen og TV-profilen Isak Dreyer, kjent fra programmene "Norges tøffeste" og "Farmen kjendis". De har mye til felles, men det var likevel tilfeldig at det ble de to som skulle på tur.

– Veldig tilfeldig at det ble Isak. Vi skulle egentlig lage en jaktserie med NRK, men det kokte helt bort i kålen. Jeg skulle uansett til Grønland, så da ba jeg han med dit i stedet, noe han takket ja til, forklarer han videre.

Den største fellesnevneren er kanskje nettopp det at de er to villmarkinger som ikke sier nei til et eventyr. For å legge ut på det ukjente må man ta litt ekstra sats, men med god planlegging og med mange ulike erfaringer fra tidligere langturer, er fangstmannslivet på Grønland innenfor skuddhold.

LES OGSÅ: Etter steinkobbe med seljakt-proffene

Hva var den største utfordringen på turen?

– Som alltid på slike turer så er det mest utfordrende det å få innpass i samfunnet, legger Jens til.

Læringskurven er i tillegg bratt, og når to kompiser skal leve tett på naturen og sammen med inuitter, hvor blant annet kommunikasjonen er en utfordring, er det lettere sagt enn gjort at en slik tur blir vellykket.

HARDFØR: Grønlandshundene kan være gode lagspillere, dersom man behersker å få få kontroll over disse hardføre hundene. Foto: Øyvind Nordahl Næss/NRK
HARDFØR: Grønlandshundene kan være gode lagspillere, dersom man behersker å få få kontroll over disse hardføre hundene. Foto: Øyvind Nordahl Næss/NRK

Ble noe vanskeligere enn du hadde trodd i planleggingen?

– Hadde ikke planlagt så mye egentlig. Jeg hadde ikke pratet med noen og hadde nesten ingen research. Dette var et godt gammeldags eventyr der ting bare skjedde helt naturlig- akkurat sånn jeg liker det. Sånn sett gikk alt etter planen, sier Jens.

Var det noe spesielt som skjedde som ikke ble med på teip?

– Det er tre måneder med opptak som er klipt til to og en halv time. Så det er veldig, veldig mye som ikke er på serien, legger han til med et glimt i øyet.

Serien hadde premiere 9. mars på NRK1 og NRK TV, og vil være en serie på totalt fem episoder på 30 minutter. Første episode kan sees nå, resterende episoder vil publiseres ukentlig.