Statskog gjør tiltak for å styrke elgstammen

Statskog innfører en ny prismodell for elgjakt der det blir dyrere å felle store elgdyr, mens prisen for å felle små dyr reduseres. Målet er å få en sunnere og mer robust elgstamme.

Sist oppdatert: 11. april 2024 kl 12.34
Elgjakt, elgjakt for nybegynnere,
JUSTERINGER: Nå blir prisene på elg å endre seg, som et tiltak for å bedre elgstammen. Foto: Arkivbilde.
Lesetid: 2 minutter

Ifølge en pressemelding fra Statskog SF, viser elgstammen i Norge store svakhetstegn etter flere tiår med verdens tetteste elgstamme hvor feil dyr er felt over tid.

Dette har over tid ført til omfattende beiteskader, mange dyr som dør av sult, synkende vekter og et høyt antall påkjørsler.

Store svakhetstegn på elgbestanden

– Dette er dårlig dyrevelferd, dårlig samfunnsøkonomi og ikke bærekraftig over tid. Alle regioner, kanskje med foreløpig unntak av Troms, viser store svakhetstegn nå, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Som et tiltak for å motvirke den uheldige utviklingen har Statskog nå justert prisene. Den nye prismodellen innebærer at grunnprisen for elgjakt økes fra 4 000 til 5 000 kroner. Det vil si den summen som betales før jakta. Kilosprisen for felte dyr kommer i tillegg, og deles inn i tre grupper:

DYRERE: Nå blir det dyrere å felle større elger. Ill.foto: Kjell-Erik Moseid.

Slik blir inndelingen

  • De 25% største dyrene i hver kategori (kalv, 1,5 års ku, 1,5 års okse, ku, okse) får høy pris

  • De 25% minste får lav pris

  • Resterende 50% får normal pris

Les også

De nye kilosprisene trer i kraft 1. mai 2024, og inndeles i to grupper geografisk: Nordland/Troms og Midt-Norge/Sør-Norge.

- Ny prismodell skal dempe uttaket av store og sterke dyr som er verdifulle for en frisk elgstamme. Enkelt sagt gjør vi det dyrere å felle de største dyrene, og billigere å felle de minste dyrene, sier Breisjøberget.

Kilosprisene vil variere fra 55 kr til 117 kr kiloen avhengig av dyret for Troms og Nordland, og en litt høyere pris for Midt-Norge og Sør-Norge, med en kilopris som varierer fra 65 kr til 120 kr.

Tenker langsiktig

Statskog har vært i dialog med forskningsmiljøer for å drøfte tiltakene. Breisjøberget frykter at langvarig overbeite vil kreve mange år med lavere stamme for at beitet skal kunne ta seg opp igjen.

- Vi har grunn til å tro at tiltakene vil bidra til en noe mindre stamme, og den vil etter hvert bestå av sunnere, større og mer produktive elger. Det vil bidra til færre påkjørsler, mindre beiteskader, mindre sultdød og en mer sykdomsbestandig elgstamme, sier Breisjøberget.

Ero av Gausbu elghund grå min jakthund
Les også
Denne saken er skrevet av
Markus D. Holmer
Journalist
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Publisert 11. april 2024 kl 11.47
Sist oppdatert 11. april 2024 kl 12.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen