Hos Wild X møtes ungdom med ulik religion og etnisitet. Når haglstørrelse og utvomming diskuteres, faller alle motforestillinger og fordommer som mange har. Håpet til jegerprøvedeltakerne er en dag å felle sitt første vilt.  

Wild X holder til sentralt plassert på Høybråten i Oslo. Dette er som en litt annerledes fritidsklubb. Her kan ungdom komme innom etter skolen for å delta på fisketur med Urban Anglers eller melde seg på jegerprøvekurs. 

Annonse

– Wild X ønsker å være en arena for barn og ungdom der alle kan utfolde seg på lik linje, uansett tro, kjønn og etnisitet. Vi rekrutterer medlemmer via sosiale medier, venner, samlinger og arrangementer, forteller daglig leder Ali Abdullah.

– Wild X skaper aktivitetstilbud for alle barn og ungdom og spesielt for de som ikke har så mye fra før. Vi legger vekt på at alle skal bli sett. Naturen brukes som arena for utfoldelse, sier Abdullah.

JAKTAS BETYDNING: @Fjellpikens kjærlighet til jakta

Hva vet urban ungdom om jakt?

Det mangler basiskunnskap om jakt og industriell kjøttproduksjon blant unge oppvokst i bymiljø i dag, mener Abdullah. Det er få foreldre til minoritetsungdom som har kjennskap til jakt. De fleste har mer erfaring med natur, fiske og generelt friluftsliv.

I Wild X ser man at de unge lærer voksengenerasjonen om jakt og friluftsliv. Det er vanskelig for eldre med flerkulturell bakgrunn å komme seg inn i jaktkulturen i Norge. Mulighetene er bedre for de unge, og her er Wild X ofte en døråpner.

Ali Abdullah, flerkulturell jeger og daglig leder for Wild X med felt dådyr.
Ali Abdullah tok over som daglig leder for Wild X i 2020. (Foto: Wild X)

Bygutten som ble jaktleder

Ali tok over som daglig leder i Wild X i 2020, etter at Tor Bach som opprettet organisasjonen, tidlig døde av kreft. Ali var en bygutt som har aldri vært på jakttur før. Wild X ga ham interesse for å fiske, jakte og gå i fjellet.

I 2018 var han Norges yngste jegerprøveinstruktør og den eneste med flerkulturell bakgrunn. Han ble nominert av DN i 2019 til en av 30 under 30 år som ledestjerner for å gjøre verden bedre.  I dag leder han Wild X.  

Jegerprøven på arabisk?

Wild X har jevnlig jegerprøvekurs for interesserte. Ungdommer som melder seg på kurs, får også automatisk muligheten til å være med på jaktturer når de har bestått eksamen.

Kurset holdes på norsk med arabisk og engelsk som støttespråk. Det er alltid varm mat på kurskveldene, der flere jegere deltar og deler jaktkunnskap og god stemning. Alt dette er inkludert i prisen på 1500 kr.

FOLKEHØYSKOLE: Ledig plass på et år med jakt

To flerkulturelle jegere fra Wild X med rådyrhund og felt rådyr.
Wild X har tilgang til rådyrjakt, blant anna på Gråøya i Oslofjorden. Her er Riad og Ayman på fallet etter fullklaff for bikkja. (Foto: Wild X).

Jakt og halal

Naturlig nok er jakt og halal et tema som diskuteres på Wild X jegerprøvekurs. Dyr kan bli halal selv om de ikke blir avlivet på et slakteri, påpeker Ali Abdullah.

– I tidligere tider ble mye kjøtt bragt til veie ved jakt, uten at man hadde mulighet for å kutte strupen på det. Ved å be før jakt eller stikke dyret etterpå, kan mange akseptere å spise jaktet kjøtt selv om man er muslim, forklarer Abdullah.

Tilbyr jaktturer for medlemmer

Wild X har samarbeid med flere rettighetshavere. Dette gjør at de kan tilby sine medlemmer ulike typer opplæringsjakt. De siste årene har man hatt turer til Gausdal, Finse, Gråøya i Oslofjorden og Øyer.

På opplæringsjakt går alle førstegangsjegere sammen med dyktige instruktører. Her overføres det mye kunnskap som man ikke kan lære på jegerprøvekursene.

Oddgeir Andersen har vært instruktør for Wild X i Gausdal i over 20 år. Han er imponert over ungdommene som deltar.

– Mange har en genuin interesse for jakt. Selv om skotøy og utstyr ikke alltid er det beste, lar ungdommen seg ikke stoppe. Selv etter flere timer i ruskevær i fjellet er de svært interesserte og lydhøre, forteller Andersen.

MILJØDIREKTORATET OM TERMISK: Vil ikke anmelde, uansett art og jaktform

Ung og gammel, by og land

Det oppstår ikke rent få komiske situasjoner når ulike generasjoner og kulturer møtes ved kaffebålet mens harelosen går. Lokale dialekter fra eldre bygdejegere og kebabnorsk fra byungdom i salig blanding kan lett bli problematisk og komisk.

Når tre med navn Ali skal kalle på jaktradioen, velger da også Wild X en kreativ løsning. Da går anropene isteden til Jalla 1, Jalla 2 og Jalla 3.

– Vi opplever at noen få er svært skeptiske til jakt og jaktopplæring av unge med flerkulturell bakgrunn. Når man vet at jakt utøves over hele verden på tvers av kulturer, religion og land, er dette en merkelig holdning, synes Abdullah.

– Kunnskap og opplæring gir trygghet, bedre inkludering og integrering. Mange kommer inn via jakt og fiske i det som er Norges hjerte, nemlig friluftsliv. Wild X ønsker å bidra til mer kunnskap og økt forståelse av ungdom med flerkulturell bakgrunn på jakt i den svarte granskauen. Derfor har vi da også brukt slagordet «Vi gjør granskauen svartere», humrer Abdullah.

Les flere nyheter om jakt og samfunn