/ Leder

Del jaktgleden - Juli 2022

For de fleste av oss er årets gledeligste høydepunkt rett rundt hjørnet. Så del jaktgleden med flere!

Sist oppdatert: 20. august 2022 kl 20.00
Lesetid: 3 minutter

Noen velger seg april, andre tenker på neste sommer, mens en del lengter etter den kalde, fine tida. Sjøl hegner jeg om høsten, uansett hvor mørkt og vått det blir.

Kjenner du at det kribler? Etter mer enn tredve år som jeger, er det fortsatt slik at jeg kan sove dårlig siste natt før jakta starter. Vil råbukken holde seg i samme del av reviret? Står reinsflokkene i øst eller vest? Har sommerens rypeklekking slått til?

De kommende månedene skal vi høste av store verdier som naturen serverer rett foran nesa vår. I ei tid med fokus på miljø og kortreist mat, burde det være sjølsagt at samfunnet applauderer dette. Men det går mer i spredt applaus enn trampeklapp.

Gnaget fra ekstreme dyrevernere om at jakt er dyreplageri, lager ørsmå hull i samfunnets aksept. Jegerne må ta stadig mer hensyn. Flere kvir seg for å legge ut jaktbilder på Facebook fordi det kan terge noen. Men når ble en kamp om rettigheter og aktelse vunnet ved å gjemme seg bort?

Vi bør heller dele jaktgleden: Viltkjøttet vi høster er en fantastisk smaksrik og sunn ressurs. Sørg for at flere får sansen for dette. Tilby viltkjøtt for salg eller gi det bort. Tenk på det som en kollekt til inntekt for jakta.

«Når jakta forsvinner fra hverdagen og viltkjøttet ikke lenger står på middagsbordet, er det fare på ferde.»

Og del jaktgleden ved å få med flere på jakt: Friluftsfolk i nær omgangskrets trenger kanskje kun en vennlig dytt i riktig retning og en invitasjon for å bli med på en jakttur. «Strategiske» gaver kan gjøre at flere får mersmak og vil lære seg jakt. Ungdommer som viser interesse for hundehold, kan være disponert for en sunn hobby med jakthund. 

For den største trusselen mot jakta di er ikke at det blir flere jegere og kamp om jaktterrengene, men at det blir færre av oss jegere. Når jegerne og jakta forsvinner fra hverdagen og viltkjøttet ikke lenger står på middagsbordet, er det fare på ferde.

Sett deg derfor et hårete mål for høsten, helst allerede nå før jakta starter: 

1) Få med minimum en ny person på minst en jakttur. Det kan være noen timer på post, som driver eller på støkkjakt.

2) Skaff en middagsporsjon viltkjøtt til en person som normalt ikke pleier å ha tilgang på dette. Helsekost-kollegaen som snart sverger vegetar-eden ligger tynt an.

3) Post et bilde på Facebook som viser jaktglede. Om noen hever et øyebryn eller slenger ut en kommentar, gå i saklig debatt.

Verre er det ikke å spre jaktglede. Slike ambisjoner kan være livsviktige for jakta di.

Publisert 19. august 2022 kl 13.42
Sist oppdatert 20. august 2022 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen