/ Leder

Ekstraordinær båndtvang – fordekt jaktmotstand eller bare uvitenhet?

Med snømengdene som kom på starten av året så kom også den sedvanlige bølgen av ekstraordinær båndtvang i diverse kommuner på Sørlandet og Østlandet. Et tiltak som nok er både misforstått, og enda verre, fordekt jaktmotstand.

Sist oppdatert: 25. januar 2024 kl 06.00
Foto: Steinar Myhr / Samfoto
Foto: Steinar Myhr / Samfoto
Lesetid: 3 minutter

Rådyrene er allerede beskyttet mot løse hunder i lovverket. Om folk faktisk følger loven og bruker sunn fornuft skal det ikke være nødvendig med ekstraordinær båndtvang for å beskytte rådyrene ytterliggere. Hunder skal ikke jage rådyr unødig. 

Til og med på Hvaler hvor det var kommet 15-20 cm med snø var det en periode innført ekstraordinær båndtvang (nå er den opphevet igjen). Revejegere på Hvaler er selvsagt frustrerte. Ekstraordinær båndtvang innebærer nemlig at all jakt med hund stopper opp. På denne tiden av året er det i praksis kun harejakt og revejakt det gjelder i de fleste kommunene det er snakk om.

REV: En konsekvens av ekstraordinær båndtvang er at revejakta med hund stort sett stopper opp. Helt bak mål mener revejegerne. Det er nå innsatsen for rådyrene bør legges ned, mener de JEGER har snakket med.
Les også

Det er ikke først og fremst jegere og jakthunder rådyrene trenger beskyttelse mot. De fleste episoder vi leser om i media er det selskapshunder som tar rådyr. Likevel er det jegere som rammes av ekstraordinær båndtvang på denne tiden av året. Etter en lang høst med jakt etter hjortevilt er det nå høytid for å lufte hare- og revestøvere i skogen. 

Det er en selvfølge at støvere skal være rådyrrene. Derfor skal det heller ikke være et problem at støverne er ute på jakt selv om rådyrene har det tøft. Men det betyr ikke at huskyen, vorsteheren eller rottweileren din bør være løse i skogen. Den distinksjonen er det viktig å skille på.

Ekstraordinær båndtvang er en uting. Jakttidene skal følges.

I en kommune som Trysil hvor jakten er viktig og vinteren er hard har jeg aldri hørt at de har innført ekstraordinær båndtvang, mens i andre normalt mindre snørike kommuner er de derimot raskt ute med å stoppe jakten om det blir mye snø. Er det sånn at rådyrene i Trysil tåler mer snø enn andre steder? Selvsagt ikke. I Trysil er de vant til mye snø og vet hvordan de skal håndtere snømengder. 

Store snømengder gjør at rådyrene er blir et lettere bytte for rovdyr. Reven får en enklere jobb å ta rådyr som ikke klarer å løpe unna i snøen. Noe av det viktigste vi kan gjøre for rådyrene nå, er å øke jakttrykket på de rovdyrene vi har lov å jakte på. Da må vi komme oss ut med revelokken, vi må ta plass i åtebuene og vi må slippe revehundene.

Selvsagt skal rådyrrene jakthunder være løse og få lov til å jage på denne tiden av året. Det er opp til alle oss andre, som ikke har revehunder og harehunder, å ha kontroll på hundene våre når snøen ligger dypt.

Denne saken er skrevet av
Atle Rønning
Journalist
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Han startet opprinnelig med fuglejakt, og har vært innom mange forskjellige jaktformer, men de siste årene er det elgjakt og rådyrjakt med hund som tar mest av hans tid.
Publisert 24. januar 2024 kl 21.38
Sist oppdatert 25. januar 2024 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen