/ Leder

Har det blitt populært å stenge jaktterreng?

Hvorfor stenges jakta tidlig i områder med god rypebestand?

Sist oppdatert: 29. november 2023 kl 20.00
Lesetid: 3 minutter

De siste årene har jakta blitt strengere regulert. Det fastsettes kraftige antallsbegrensninger for jegere som kan jakte samtidig i samme terreng, det settes dagskvoter og gjerne også sesongkvoter, og jakttiden snevres inn flere steder.

Rypejakta varer i utgangspunktet ut februar i hele landet, med et par uker ekstra nordpå. Likevel er det flere privateide terreng som avslutter jakta til jul og noen også lenge før den tid. For meg er det helt uforståelig at det ikke er flere privateide terreng som følger samme jakttider som Statskog og FeFo eksempelvis har. Misforstå meg rett; jeg vil i likhet med de fleste andre jegere, for all del ikke skyte hverken den siste rypa eller den siste tiuren. Det er heller stikk motsatt; ingenting er bedre enn når man forlater jaktterrenget vitende om at man har hatt flere fugler på vingene enn man har fått i sekken.

HAGLE: Hvilken hagle skal du gå for? Foto: Kristoffer Kippernes.
Les også

Rypeforvaltningen i dag har kommet langt, og forskere har utviklet bedre metoder for å kunne forutsi rypebestanden basert på mer enn bare rypetellinger, men også det totale bildet hvor det er sammensatte faktorer som spiller inn i rypas overlevelse. Fredning mener jeg er et tiltak som går mot sin hensikt, da det er mange andre faktorer som spiller inn. I de absolutt mest utsatte terrengene er jeg likevel enig i at det kan være eneste fornuftige valg.

Mange blir nok overrasket over hvor få ryper det faktisk dreier seg om i gjennomsnitt per jeger, for ikke å snakke om antall fugl som felles etter at november har meldt sin ankomst med korte dager. Det handler ikke om å fylle kvota, det handler om å ha muligheten til å ta seg en jakttur. Det er stor forskjell på å ha en rype på kvota per jeger kontra å stenge hele terrenget.

I sørlige deler av landet har rypa stedvis klart seg bra i år, mens andre steder har bestanden nærmest kollapset. Da er jeg helt enig i at jakta må begrenses og kanskje også avvikles helt der hvor det er det eneste fornuftige. Dette viser at rypeforvaltning ikke bare handler om penger, men også om en genuin interesse for rypebestanden.Til tross for et veldig bra rypeår i nord ser vi begrensninger også her, kanskje mest på mange av de private terrengene. Har det blitt populært å gjøre jaktterreng mindre tilgjengelig? Selv i gode rypeår er det tilnærmet like strenge reguleringer.

LES OGSÅ: Når jakta koster mer enn den smaker

Publisert 29. november 2023 kl 13.33
Sist oppdatert 29. november 2023 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen