/ Leder

Når jakta koster mer enn den smaker

I den siste tiden har dyr rypejakt skapt overskrifter. Jaktterreng i Dalsbygda har blitt leid ut for millioner de neste årene, og gikk for langt over den oppgitte minsteprisen.

Sist oppdatert: 8. april 2023 kl 20.00
Lesetid: 2 minutter

For mange er det hårreisende at noen er villige til å betale absurde summer for å leie jaktterreng, og noen er kanskje også bekymret for utviklingen samlet sett.

Når det kommer til hva vi «vanlige» jegere  tenker og mener om dette, må vi akseptere at det er grunneiers rett å forvalte sin eiendom. Eksklusiv jakt er ikke noe nytt, og en digitalisert verden skaper mer blest og oppmerksomhet rundt dette enn hva det kanskje har vært tidligere.

Da er det greit å huske på at vi i de aller fleste tilfeller har tilgang på jakt i budsjett-klassen rundt om i landet. Lengst nord disponerer Finnmarkseiendommen og Statskog store områder, og med det følger et godt lavterskeltilbud for å kunne drive med jakt. 

Også sørover i landet har Statskog og fjellstyrene store landområder hvor de kan by på gode jaktmuligheter for helt overkommelige priser.

LES OGSÅ: Vinterens utfordringer

«Vi er på mange måter heldige som bor i et land som Norge, der befolkningen har høy aksept for jakt, og hvor det mange steder er god tilgang på jaktterreng.»

Er du under 25 år, kan du få kjøpt sesongkort for småviltjakt til litt mer enn et par hundrelapper. Da kan du jakte over store områder, eksempelvis på kryss og tvers av regionen Troms. Da snakker vi et overkommelig prisnivå for alle – og det er også viktig med tanke på rekruttering at dette tilbudet består.

Situasjonen i Dalsbygda er altså på ingen måte en definisjon på hvordan tilgangen på jakt er i Norge. Men på samme måte som at det finnes eksklusivt laksefiske som er langt utenfor kastehold for de fleste sportsfiskere, finner man også jaktterreng som er langt utenfor skuddhold for jegere flest.

Vi er på mange måter veldig heldige som bor i et land som Norge, der det er høy aksept for jakt blant befolkningen, og hvor man mange steder har god tilgang på jaktterreng. Norges største grunneier er Statskog, og som en garantist for tilgang på jakt og fiske for alle, er det betryggende at Statskog eier rundt en femtedel av fastlands-Norge.

Publisert 21. mars 2023 kl 17.45
Sist oppdatert 8. april 2023 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen