/ Leder

Vinterens utfordringer

Vi må ikke glemme at hund er hund, og vise hensyn når forholdene krever litt ekstra av deg som hundeeier.

Sist oppdatert: 22. april 2023 kl 15.00
Lesetid: 3 minutter

Det stilles krav til deg som velger å anskaffe hund. For noen blir det en langt mer krevende oppgave enn forutsatt med å få lagt ned nok trening. Til gjengjeld er det jobben verdt når den verste tiden er over, som gjerne kommer fra hunden er cirka seks måneder til den har rundet halvannet år. 

I denne perioden får du virkelig testet hvor sterk interessen din for hund egentlig er. Det er som regel her det rakner for dem som ikke hadde tenkt grundig nok før de gikk til anskaffelse av det som skulle bli den nye jaktkompisen.

Lykkes du med arbeidet, kan du gi deg en god klapp på skuldra: Da har du på mange måter sikret deg en god jaktkamerat i mange år fremover. En god jakthund spiller på lag med deg og både gjør jakta mer spennende og givende, og løfter den til et helt nytt nivå. Det er en grunn til at støkkjegere som skaffer seg hund og lykkes med hundearbeidet i den viktige innlæringsfasen, sjelden går tilbake til støkkjakt. Men det er selvsagt flere faktorer som spiller inn her, som blant annet livssituasjon, tid til rådighet og så videre.

LES OGSÅ: Vinterjakt på stramt budsjett

«Selv om man har lagt ned haugevis av timer på trening av hunden er det ikke nødvendigvis slik at at hunden ikke handler på egne innstinkter.»

Selv om man har lagt ned haugevis av timer på trening av hunden, er det ikke nødvendigvis slik at at hunden ikke handler på egne innstinkter. Og det er av og til instinkter som ikke er passer inn i vårt moderne samfunn: I den siste tiden har vi dessverre vært vitne til flere hendelser hvor løse hunder har jaget rådyr. Det har blant annet vært funnet rådyr i live med store bittskader og som har vært delvis oppspist av hund.

De store snømengdene som har vært i sørlige trakter etter nyttår, har skapt utfordringer for det lille hjortedyret. Mye snø gjør at dyrene oftere søker ned til bebyggelse. Da ender de opp tett innpå hager og nærliggende jorder. Rådyret blir lett utmattet med sine små klover som tråkker gjennom skaresnø der hundene flyter oppå. Dermed er de lett bytte for uthvilte, løse hunder.

LES OGSÅ: Mange jaktmuligheter

Den siste tidens hendelser viser bare hvor viktig det er å ha kontroll over egen hund. Det er greit å ha i bakhodet at dette også er lovfestet i hundeloven – båndtvang eller ei. Dette handler om å vise hensyn og bruke hodet: Unnskyldningen om at det «jeg trodde ikke det skulle skje meg» er ikke holdbar i denne sammenhengen. 

Respekter båndtvangen der den er innført. Er du i tvil, så sett hunden i bånd eller bruk langlina, så unngår vi flere triste nyheter om rådyr som lider.

LES OGSÅ: Høstens eventyr

Publisert 4. mars 2023 kl 11.25
Sist oppdatert 22. april 2023 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen