Jegerne på Hardangervidda får større valgfrihet

På grunn av funn av skrantesyke åpnes det for at jegere i Hardangervidda villreinområde kan felle et valgfritt dyr på kontrollkort for voksen bukk.

Sist oppdatert: 18. september 2020 kl 20.57
villrein, reinsjakt, skrantesjuke, Hardangervidda
Villreinflokk på Hardangervidda. Foto: Olav Strand, NINA
Lesetid: 2 minutter

Veterinærinstituttet anbefaler nå en rask reduksjon av villreinstammen på Hardangervidda, og Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, vil at flere skal skyte kvota si, og kunne skyte valgfritt dyr. 

– Det er ønskelig at jegere feller flest mulig villrein på Hardangervidda i løpet av den siste perioden av jakta. Lavere bestand gjør at sjansen for at skrantesjuken spres reduseres, og at vi samtidig får økt kunnskap om forekomsten av skrantesyken, sier hun.

Fredag forrige uke ble det påvist smittsom skrantesjuke på en villreinbukk på Hardangervidda. Jegerne kan derfor også inngå muntlig avtale om fellesjakt med et annet vald.

Etter dialog med Mattilsynet og innspill fra lokal villreinforvaltning har Miljødirektoratet endret enkelte bestemmelser for villreinjakta på Hardangervidda.

Les også: Atle Mysterud, professor ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, mener smitten må ha skjedd i løpet av de siste året.

Kontrollkort

Villreinjegere skal alltid ha et kontrollkort som viser hvilket dyr som kan felles. På Hardangervidda er halvparten av kontrollkortene utstedt på voksen bukk. På denne tiden av året er bukkene på vei inn i brunstperioden, og vi kan ikke forvente at jegere feller særlig flere voksne bukker.

Jegere som jakter i Hardangervidda villreinområde, kan nå felle et valgfritt dyr på kontrollkort for voksen bukk. Miljødirektoratet har åpnet for denne muligheten etter dialog med villreinnemnd og villreinutvalg, for at kategorien dyr som står på kontrollkortet ikke skal begrense antallet villrein som felles.

Les også: CWD-råd til villreinjakta

Fellesjaktavtaler

Jegere på Hardangervidda kan selv inngå muntlig fellesjaktavtale med annet vald. Jegeren må ha tillatelse fra jaktrettshaver i sitt eget vald til å inngå en slik avtale.

En fellingstillatelse gjelder innenfor ett vald, med mindre det er inngått en fellesjaktavtale med et annet vald. Hardangervidda villreinområde har over 130 vald, og jegerne har derfor mange administrative grenser å forholde seg til. For å forenkle inngåelse av fellesjaktavtaler endres reglene midlertidig, og det er nå tilstrekkelig at fellesjaktavtaler er muntlige. Målet er effektiv felling og god flyt av fellingstillatelser mellom vald.

Publisert 18. september 2020 kl 20.57
Sist oppdatert 18. september 2020 kl 20.57
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen