Ekspertene ber nå folk være observante hvis de finner flått som ikke ligner på norske flåttarter.

– Jaktflåtten Hyalomma marginatum ble i høst påvist på en hest i Vestby kommune. Dette er en jaktflått, en art som oppsøker vertsdyr, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret til NTB.

Annonse

Mens vanlig norsk skogflått sitter stille i busker og gress, og biter seg fast i forbipasserende vertsdyr, er jaktflåtten tre ganger så stor og løper etter byttet sitt.

Smittebærer av nye sykdommer

Som om ikke det var nok, kan kjempeflåtten bære med seg hemoragisk krimfeber (Crimean-Congo Haemorrhagic Fever).

– Viruset kan gi alvorlig sykdom hos mennesker og har en dødelighet på rundt 30 prosent. Sykdommen er utbredt i Midtøsten, Afrika og Asia. Man har sett noen tilfeller i Sør-Europa, men dette er heldigvis ikke en sykdom vi har i Norge, sier Kerlefsen.

Hemoragisk feber betegner flere ulike virusinfeksjoner, blant annet ebola. Sykdommene er vanligvis ikke beslektede. De gir karakteristiske symptomer med kraftige blødninger og høy dødelighet, og forekommer spesielt i tropiske og subtropiske land.

Tre ganger større

Personen som sendte inn flåtten, stusset over utseendet: Jaktflåtten er lett å skille fra vår vanlige skogflått på grunn av størrelse, farge, samt at den har hvite ringer på beina.

– Jeg var 90 prosent sikker da jeg så bildet av flåtten, men for å være sikker ble den sendt til en veterinær som identifiserte den under mikroskop, sier Kerlefsen.

Rapporter fra Europa tyder på at jaktflått er i ferd med å spre seg nordover. Den er vanligst i Asia og Midtøsten, men har også etablert seg i deler av Sørøst-Europa. De siste årene er den funnet sporadisk i Nord-Europa.

Ingen vet hvordan hesten i Vestby kommune har fått på seg flåtten, ettersom den ikke har vært utenlands. Flåttarten transporteres hovedsakelig med pattedyr eller trekkfugler, men har til nå kun vært observert sporadisk på trekkfugl. I likhet med insekter og edderkopper kan flått også importeres i last og bagasje.

Ønsker oversikt

Flåttsenteret ønsker tips hvis man oppdager uvanlige flått. Folk oppfordres til å ta bilde av flåtten, og ta vare på den hvis det er mulig.

Rapport og innsendelse av uvanlige flåttarter kan bidra til bedre oversikt og kan gjøres til Flåttsenteret, Folkehelsa eller NMBU Veterinærhøgskolen.

– Vi tror ikke den er i ferd med å etablere seg i Norge, men det kan være noe underrapportering, sier Kerlefsen.

Klimaendringer som medfører varme somre, kan føre til at nye flåttarter, inkludert jaktflåtten, på sikt vil kunne etablere seg.

Mer lesestoff fra JEGER

Skogsfugljakt: Tips til jakt etter lauvfall

Rypejakt: Når regnet berger jakta for fuglehunden

Elg, rådyr eller hjort? Postjegerens beste triks

Termisk kikkert: Supert fra Steiner

Breddetest av kikkertsikter: Gode sikter til under 10.000

Altfor mye kjøttdeig etter jakta? Slik blir du burgerkongen av viltkjøtt