Viltlovens paragraf 10 fastslår et totalforbud mot jakt i romjula, samt langfredag, påskeaften og første påskedag. Paragrafen ble innført i 1951 etter forslag fra Kristelig Folkeparti.

Siden den gang har romjulsfredning vært et tilbakevendende tema i jegerkretser. Et framstøt fra NJFF i 2014 mot Klima- og miljødepartementet om at fredninga kunne begrenses til julaften samt 1. og 2. juledag, førte ikke fram.

Forslaget ble blank avvist av departementet som mente at jakt i rom­jula og påske­hel­ga kunne svek­ke jak­tas om­døm­me, før KLD i sitt svar smått sarkastisk la til: «Vi vil også peke på at da­gens be­stem­mel­se om jakt­for­bud in­ne­bæ­rer at det 354 av årets 365 dager ikke er noe slikt for­bud».

Nå skal viltloven opp til revisjon, og romjulsfredning er et av temaene som trolig vil havne på sakslista. Så hva mener jegere flest om romjulsfredning?

Julegaver til noen heldige

Ettersom det tross alt er jul, er redaksjonen i det gavmilde hjørnet: Vi trekker derfor premier blant alle som deltar i vår romjulsdebatt:

1. premie: Førstepremien er JEGER-sekken stappfull av godbiter! Oppi sekken finner du en viltpose, vår skarpe kniv i signalfarge og en praktisk fleecejakke (størrelse L til XXL).

2. premie: To heldige vinnere får hver sin viltpose og JEGER-kniven i oransje, slik at du lett finner den igjen i felten.

3. premie: Tre stykker får hver sin JEGER-sekk!

Trøstepremier: I tillegg trekker vi 10 vinnere som får hver sin JEGER-buff/ headneck i vinterkamo.

Frist for å delta i meningsmålinga er mandag 3. januar.