Romjulsfredning og julehilsen

Julen er her, og JEGER ønsker alle våre lesere en riktig god jul og et godt nytt år. Julefreden har senket seg og dette innebærer også romjulsfredning for all jakt, med årets siste jaktdag 23. desember.

Sist oppdatert 23. desember 2022 kl 13.38
Lad opp: Under romjulsfredningen kan man bruke litt tid på se tilbake på høsten som har vært- etter nyttår kommer nye muligheter.
Lad opp: Under romjulsfredningen kan man bruke litt tid på se tilbake på høsten som har vært- etter nyttår kommer nye muligheter.

Et jaktår er straks over, når det i skrivende stund kun er én jaktdag igjen av 2022. For den ivrigste jegeren er dette en dag som brukes i skogen eller på fjellet, selv om dagen er kort og skumringslys er det nærmeste man kommer dagslys i nord. Det handler mest om å nyte turen, gjerne med et skikkelig bål, med tilhørende gløgg og pepperkaker, for den siste finpussen av julestemningen.

Årets siste jaktdag er også en fin anledning til å mimre tilbake på høstens opplevelser, og samtidig en dag hvor man kan glede seg til kommende jaktopplevelser for det neste året. Kanskje lykkes du med gammeltiuren neste høst? Eller kanskje kommer storoksen på post? Hvem vet, alt kan skje, og en ting er sikkert; det er et nytt innholdsrikt jaktår i vente.

Jaktmuligheter etter julefredning

Selv om mye av jakta avsluttes den 23. desember er det fortsatt jaktmuligheter rett over nyåret. Vinterfjellet kan by på eventyrlig jakt etter vinterryper, og i de nordligste delene av landet holdes det gående helt fram til 15. mars.

Hva med å innlede det nye året med å legge inn en innsats på reveåta? Her kan du bidra til gode forutsetninger for at rypene og skogsfuglene får færre eggtyver til sommeren, i tillegg til spennende jaktopplevelser med rifla.

Bor du i nærheten av Sverige, kan nabolandet vårt by på blant annet toppjakt etter tiur og orrhane helt til 15. februar. Det er mange jegere som drømmer om å kunne smyge seg innpå beitende tiurer i et vinterkledd landskap i de dype svenske skogene, og denne jakta kan gi deg uforglemmelige minner.

I Sverige kan du også jakte i romjula; der er det ingen julefredning. Dette har flere jegere som tradisjon, og reiser over landegrensen for å jakte, i en tid hvor mange har noen feriedager til gode.

Opphevelse av julefredning er under vurdering

JEGER tok kontakt med Miljødirektoratet for å få svar på om det i framtiden kan bli lovlig å jakte i jula.

– Helligdagsfredningen er et av de tema som utredes og vurderes i det pågående arbeidet med modernisering av viltloven. Vi har som mål å få sendt et forslag til viltloven på høring i løpet av 2023, og håper på behandling i Stortinget- og ikrafttredelse av ny lov i 2024, forteller seniorrådgiver Nils Kristian Grønvik.

– Det argumenteres både med fordeler og ulemper med helligdagsfredningen. Dette er dager hvor det generelt er liten aktivitet ellers i samfunnet, og hvor familier samles og har tid til å nyte naturen sammen. Enkelte ser dette som er fin anledning til å nyte stillhet og ro i naturen sammen, mens andre ser dette som en fin anledning til å jakte sammen.

Grønvik forteller også at jakt på helligdager kan være relevant for jaktens omdømme, som igjen er viktig for jegerne og for at vi fortsatt skal kunne høste av naturens produksjon i samsvar med våre jakttradisjoner, og legger til at det verken er noen plikt til å jakte eller i praksis noen plikt til å selge jaktkort i Norge. Dersom forbudet oppheves vil derfor grunneiere stå fritt til å unnlate å jakte eller å unnlate å selge jaktkort på helligdager.

LES OGSÅ: Vin til viltmiddagen

Publisert 22. desember 2022 kl 17.46
Sist oppdatert 23. desember 2022 kl 13.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen