Status rypetellingen 2024: – Mindre entydig og mer variert i år
Rypetakseringen er så å si ferdig, og har pågått de siste tre ukene. Selv om det fortsatt er litt for tidlig med konklusjonene, har vi fått en sniktitt på statusen under sluttspurten.
RYPEÅR: Blir det flere ryper i 2024 enn i fjor? Ill.foto: Erlend Haarberg / NN / Samfoto
Lesetid: 3 minutter
– Det aller meste av takseringene er gjennomført nå, og vi kan anslå at mindre enn 10 prosent av takseringene gjenstår, innleder Erlend B. Nilsen, prosjektleder for Hønsefuglportalen, samt seniorforsker ved NINA og professor i økologi ved Nord universitet.
Rypetakseringen legger uten tvil et bredt grunnlag for rypeforvaltningen, ettersom det totalt sett takseres mer enn 10.000 km i Norge. Dette gir gode forutsetninger for å fastsette kvoter og bestemme jakttrykket. Nytt av i år er også taksering av fjellryper i et pilotprosjekt i Nord-Troms. Les videre for å få med deg den første helhetlige vurderingen- før det offisielle resultatet kommer.
Bruker egen app
Av litt ulike grunner er det litt variasjon i antall kilometer som takseres hvert år, men generelt har det vært en viss økning i omfanget de siste årene. Økningen har ikke minst skjedd i skogsfuglområder.
– Taksørene leverer resultatene sine fortløpende, og de aller fleste benytter nå en egen mobilapp som vi har utviklet. Dette letter arbeidet både for oss og taksørene, og fører til gjennomgående høyere kvalitet på dataene, fortsetter Nilsen.
Han legger til at de regner med at de fleste analyser blir ferdige i løpet av neste uke.
– I fjor var bildet ganske entydig med høy tetthet og mye ryper lengst nord, og lav tetthet med små kull i Midt- og Sør-Norge.
– Uten å foregripe begivenhetene kan det virke som om bildet blir mindre entydig og mer variert i år, forteller seniorforskeren.
Mye godt og nøyaktig arbeid
Takseringene er gjennomført nitidig og med stor nøyaktighet i mange områder, noe som gir data av høy kvalitet. Seniorforskeren berømmer taksørene for den gode jobben som legges ned over hele landet.
– I tillegg til at resultatene fra takseringene er viktige i jaktforvaltningen, har også disse dataene etter hvert blitt en av bærebjelkene i norsk rypeforskning, og har blitt benyttet i flere titalls forskningsartikler om rypenes økologi og rypeforvaltning.
Datasettet er også unikt i verdenssammenheng, og har blitt lagt merke til av forskningsgrupper langt utenfor landegrensene.
Den første takseringen av fjellrypa
Isak Karlstrøm i NJFF-Troms, er en av de som står bak pilotprosjektet om å taksere fjellrype, og har i oppstartsåret sanket inn gode erfaringer for å ta med seg videre i forskningen.
– Prosjektet har vært vellykket, og foreløpig ser det ut til å fungere omtrent like bra å bruke stående fuglehunder til å taksere fjellrypene, forteller Karlstrøm, før han fortsetter:
– Det ser ok ut med ryper i de linjene vi har taksert, men det er litt vanskelig å konkludere da vi ikke har tall å sammenligne med, og så har det vært en varm og tørr sommer.
Når det gjelder fjellrypene er det ikke bare enkelt; det er ofte krevende terreng, lang transportetappe for taksører, og fuglene kan oppholde seg i litt annen biotop når det nå har vært et så uvanlig sommervær.
– Derfor vet vi ikke helt om vi har mindre fugl i disse linjene nå under disse forholdene, så det blir spennende å sammenligne med neste års takseringer, utdyper han.
Hva som blir de offisielle resultatene gjenstår å se, i det resultatene i disse dager nå klargjøres. JEGER følger tett med på årets rypetelling.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Gull i fjellbjørka, blodrød lyng og hvite vinger i fri flukt mot blåblå himmelvelving. Rypejakta på slike dager er som å vandre inn i høstens vakreste eventyr. Plukk med deg masse tips til rypejakta!
Hvordan våren inntreffer spiller en stor rolle i hvor stor grad rypene lykkes med hekkingen. Er en varm og tidlig vår best, eller er det bedre at Kong Vinter holder grepet lengst mulig?
Hvor mye bedre blir du av å trene hagleskyting med instruksjon fra en hagleinstruktør? JEGER tok med to jegere på leirduebanen og slapp fylkesinstruktøren i NJFF Hedmark løs på dem.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.