I denne testen har vi sett på sikter over 13.000 kroner. Vi har i en separat test også sett på rimeligere kikkertsikter til børsa. Det generelle inntrykket er at du får det du betaler for, men med noen små avvik og unntak.
Når sant skal sies, er det ikke bare til drivjakt utaskjærs at et lettere sikte med lav forstørrelse kommer godt med: For hvor ofte under jakt skyter du egentlig med zoomen stilt inn på mer enn 6x? Med mindre du primært driver med utstrakt bøjakt eller presisjonsskyting i åpne områder, er det gjerne i forstørrelses-området 4-6x at kikkerten vil stå under jakt. Til raske skudd på korte hold trenger du et sikte med lav forstørrelse, slik at du kan skyte med begge øynene åpne. Samtidig kan det oppstå situasjoner der hjortevilt stiller seg opp på lengre hold, slik at du ønsker noe mer presist enn et rødpunkt-sikte.
Vekt eller forstørrelse?
Jakter du i tillegg allsidig, med noe postering eller smyg i tett skog og trange passasjer, eller om du går som hundefører og brått kan få losen rett i fanget, er det vel verdt å se på et kikkertsikte med forstørrelse 1-6x. Ikke bare vil det dekke det meste av jaktsituasjonene på akseptable skuddhold her til lands. Du vil også kunne oppnå en lettere riflerigg.
Du bør likevel tenke grundig gjennom behovet ditt og hensikten med ombygginga, før du utvider kikkertpaletten: Er det utelukkende gramvekt som står på fokuslista, vil ikke alle kikkertene i denne testen være like godt egna. Kanskje vil du da finne noe som er bedre egnet i en av våre andre kikkertsiktetester. Blaser 1–7x og Zeiss Victory V8 kan riktignok by på mer forstørrelse enn de nevnte 6x, men begge er ganske røslige kladder med ca 650 gram oppe på riflepipa. Og har du ikke behov for 1x-forstørrelse under din jakt, kan et sikte på 2,5-10x med større lysåpning gi mer skumringsmuligheter for penga.
På den andre siden – går du for de lettere variantene i testen, havner du fort ned på halvkiloet. Har du investert i ei lett rifle, kan du spare ytterligere gram ved å sette på en smekker kikkert. Enten du smyger i bratte hjortelier eller går milevis som hundefører i elgskogen, vil du merke solid forskjell på fem kilo muskedunder eller en rigg som hårfint tangerer tre kilo komplett.

Avslørende: Ved å teste riflekikkertene på justerbare KKC-stokker, fikk vi et godt og nøytralt sammenligningsgrunnlag.
Øyekontakt ved første blikk
Et 1-6x-sikte er et allsidig utgangspunkt. Men hvis du skal utnytte 1x-forstørrelsa optimalt for raske skudd, er det viktig at kikkerten faller lett i øyet. Et sikte som krever uglenakke, fratar deg viktige sekunder. Øyekontakt, eller ease of view som det kalles på svorsk, er følgelig enda viktigere her enn på andre sikter. Dette skjer dog i en kombinasjon med riflestokken din: Har du en stokk som ikke passer deg, kan sjøl ikke det beste siktet avhjelpe dette.
Eksemplet illustrert: Jeg prøvde et par av siktene på en drilling. Den er tilpassa skyting med åpne sikter, og har følgelig en kolbe der du ligger klin nede på skinna. Ettersom testsiktene har 30 mm tubediameter og øyet skal sentreres mot okularet, er det allerede her nødvendig å forhøye kolben minst 15 mm. I tillegg kommer montasjen som gjerne bygger 10-12 mm. Da kreves det en kobleforhøyer eller justerbar stokk på børsa.
«Testing med godt tilpassa riflestokk framprovoserte noen aha-opplevelser som vi ellers neppe ville ha merka, nettopp med omsyn til hvor lett de ulike kikkertene oppnår «blikkontakt» mot målet.»
Aha-opplevelse med KKC
Vi ville gi siktene et nøytralt og optimalt utgangspunkt, der ulike testrifler og montasjer ikke skulle påvirke resultatet. Vi allierte oss derfor med skjefteprodusenten KKC og fikk tilsendt noen «blanks» (riflestokk-emner). Kjetil Kverndokk var tidlig ute med å produsere riflestokker som enkelt justeres i høyde og lengde. Dermed kan du bygge om rifla til å passe forskjellige jaktformer: Et lett sikte på lav montasje og en liten demper for skogsjakta, eller en tyngre rigg med større lysåpning og tofot for bøjakta.
På KKC-stokkene satte vi weaver-skinner og ditto hurtigmontasjer på siktene. Dermed kunne vi raskt sjonglere og sammenligne siktene underveis. Testing med godt tilpassa riflestokk framprovoserte noen aha-opplevelser som vi ellers neppe ville ha merka, nettopp med omsyn til hvor lett de ulike kikkertene er i stand til å oppnå «blikkontakt» mot målet.

Tilpasning: God kinnkontakt og riktig kolbehøyde er svært viktig på drivjaktsikter.
Dorull og fiskeøyne
Vi har rangert alle siktene etter øyekontakt/ease of view både på minimum og maksimum forstørrelse. Videre har vi sammenligna synsfelt på ulike forstørrelser, testskutt og vurdert klikkjustering, samt målt og veid. Dorulleffekt (at kikkert-veggene stjeler mye av siktebildet), kantskarphet og fortegning (at siktet gir en såkalt fisheye-effekt, der rette linjer blir bøyd ut mot kantene) er også vurdert.
I denne testen har vi sett på sikter over 10.000 kroner. Alle tester er gjort av erfarne testere som vet hva de skal se etter enten de tester kikkertsikter eller annet jaktutstyr og jaktvåpen.

Kvalitet koster: Med en totalpris på nær 200.000 kr, må du sjøl avgjøre hvor grensa går, men du får bedre kikkert jo mer du betaler.