Ikke la deg villede av at de kalles drivjaktsikter: Disse siktene er like anvendelige om du går som hundefører, jakter mest med trange poster eller bare vil ha en lettere rigg.
6x forstørrelse som det maksimale kan høres ut som en hemsko. Men hvor ofte under høstens jakt hadde du egentlig siktet på noe mer?
Oppsto det derimot noen jaktsituasjoner der hele siktet var fylt av pels, slik at du måtte avstå fra å skyte til du fant ut hva som var foran og bak på elgen? Med 1x forstørrelse har du helt andre problemer enn sikt dersom kikkerten blir fylt av pels…
Siktene i denne testen veier 500 gram i gjennomsnitt, og det letteste er helt nede på 400 gram. Et typisk 2,5-10x50-sikte veier gjerne oppunder 700 gram.
Går du langt med børsa i hånda i løpet av høsten, er 200-300 gram ei grei besparelse å ta med seg – eller rettere sagt legge igjen.

Tilpass stokken: Disse kikkertene kan brukes til raske skudd. Da er det viktig at riflestokken passer, særlig i høyden. Vi fikk lånt KKC-stokker for gi like testvilkår.
Gass og glass
Med kikkertsikter ned mot 4000 kroner skal man ikke ha all verdens forventninger til optiske prestasjoner. Særlig gjelder dette linsecoatingen som øker lysgjennomgangen (må ikke forveksles med antidugg-behandling).
Coatingen reduserer nemlig reflekser (= lys på avveie = lystap) i overgangen mellom gass (nitrogen) og glass. Uten coating vil et sikte ha ned mot 70 prosent lysgjennomgang, mens dyre sikter ligger over 90 prosent.
I et sikte med mange linser minsker dårlig/ manglende coating lysmengden som går «riktig» vei gjennom det optiske systemet. Det gir et mørkere synsinntrykk, samtidig som refleksene reduserer kikkertens kontrast og oppløsningsevne.
Men det betyr ikke automatisk at mange lag (multicoating) gjør alt meget bedre: Huset ditt blir ikke mer værbestandig om du maler det 21 ganger hvis malinga er dårlig.
«Vår skepsis til tross: Vi er imponert over hva mange av siktene i denne testen presterer. Særlig overrasker testvinner Nikko Octa, som byr på hele 8x-zoom.»

SMÅTT ER GODT: 1-6x-kikkerter er små og frister med lav vekt på en lett rigg.
Samspill med stokken
Et viktig moment med et sikte for raske skuddsituasjoner og korte hold, er at du raskt får blikkontakt med kikkerten, noe som gjerne kalles «ease of view». Her er det viktig at riflekolben og siktet spiller på lag, slik at du ikke må bruke tid på å justere hodet for å unngå tunnelsyn eller svart vegg.
Her kan vi varmt anbefale en titt på artikkelen hvordan du med enkle hjelpemidler (gaffa og et gammelt liggeunderlag) kan prøve deg fram med ei grovtilpassing av kolben på rifla di.
For å sikre optimale og nøytrale forhold under vår test, fikk vi av skjefteprodusenten KKC låne riflestokker, da disse stokkene enkelt kan justeres i høyden. På KKC-stokkene satte vi weaver-skinner for hurtigmontasje av siktene.
Dermed kunne vi raskt sjonglere og sammenligne siktene underveis. Det avslørte effektivt hvilke sikter som var mer krevende med omsyn til øyeplassering, forskjeller som vi ellers neppe ville ha avdekt så effektivt.
Akseptabel justering
Et riflesikte skal gi deg et mest mulig ubesværet og naturlig bilde. Her er det et par ting som er verdt å merke seg: Noen av siktene gir mye dorulleffekt, der store deler av siktebildet forsvinner i en mørk tunnel/ dominerende sidevegger.
Andre sikter «drar på» med ekstra linsekrumming ut mot kantene for å øke synsfeltet. Dette gir ei forstyrrende forvrengning i ytterkant av siktebildet, en fisheye-effekt som gjør at du kan feilberegne hastighet og riflesving.
Videre har vi testskutt siktene og vurdert klikkjustering, samt sjekka at de oppfører seg «riktig» når vi skrur oss rundt i en firkant (ti knepp til høyre, ti knepp opp, ti knepp til venstre og ti knepp ned igjen til utgangspunktet).
Her ser vi nok at de aller billigeste siktene ikke oppfører seg like stabilt som dyrere sikter. Stort sett er det innafor akseptable rammer så lenge du ikke aktivt bruker klikkjusteringa til skudd på lange hold eller skifter ammunisjon ofte.

Praktisk: Hawke og Falke leveres med integrerte deksler. Det kan være kjekt hvis du går som hundefører i tett og våt vegetasjon.
Mye for pengene
Så vår skepsis til tross: Vi er imponert over hva mange av siktene i denne testen presterer. Særlig imponerer testvinner Nikko Octa, som byr på hele 8x-zoom. Dette klarer de uten at det oppleves å gi vesentlig tunnelsyn eller forvregning i kantene.
Men flere av siktene er verdt å merke seg, enten du er på utkikk etter en lettvekter som Leupold eller vil ha mest for pengene med Breitler.
Merk likevel at terningene er gitt ut fra denne sammenligningstesten og prisene, slik at det ikke er overførbart til testen av dyrere kikkertsikter.
Flere tester av kikkertsikter
Vi tester løpende nye kikkertsikter på markedet i alle prisklasser slik at du er kan velge det beste kikkertsikte for deg og dine jaktformer.
Vi har også en guide til gode kikkertsikter for bruk på fjellet, og en omfattende test av gode sikter om du jakter i skumring.