/ Leder

NOAHs nådegave

Det er smålig og provoserende når jaktmotstandere vil sanke medlemmer på jegernes dugnadsinnsats.

Sist oppdatert: 30. juni 2021 kl 06.50
Jeger, lederartikkel, rådyrkje, NOAH
Jegeren er en del av naturens kretsløp.
Lesetid: 3 minutter

NOAH er dyktig på å selge seg inn som dyrenes forkjempere, og gjør tidvis en viktig jobb: Det er feil når dyr lider for vår ubetenksomhet, enten det handler om feilslått avl på hunderaser eller industrielt landbruk der billig kjøtt i frysedisken gjør at vi velger å overse inhumane produksjonsmetoder. 

Men de ekstreme dyrevernernes blinde aversjon mot jakt gjør at de dessverre frastøter seg jegerne som viktige alliansepartnere når det kommer til viltforvaltning. For det er ingen tvil om jegerne vil viltet vel. 

Det er et tvisyn der som ikke-jegere har vanskelig for å forstå. Det må vi jegere ta på større alvor hvis vi skal klare å bekjempe gryende jaktmotstand: Det at vi dreper vilt, kan fort oppfattes som blodtørstighet.

Men vi kan ikke høste av naturen uten å så – gjennom god viltforvaltning og viltpleie. Derfor gjør mange jegere en stor innsats, enten det er rypetaksering, jakt på små og store rovdyr, anlegging av viltåkre eller berging av rådyrkje fra slåmaskinene.

«Jegerne trengs i naturen for å opprettholde biomangfold. Ved å fjerne oss som faktor, skapes egentlig bare et økosystem i ubalanse der en brikke mangler.»

Å redusere jakt utelukkende til blodtørst, er som om bonden skulle stemples som en kåldreper eller sauemorder når han høster av avlinger og buskap. Når jegere ubetenksomt bygger oppunder en macho actionman-kultur, uten å synliggjøre andre aspekt, gjør vi oss sjøl ei bjørnetjeneste. 

Som jegere ønsker vi å være en del av naturens kretsløp, slik mennesket tradisjonelt har vært – ikke stå på utsida og betrakte naturen gjennom ei osteklokke. Det siste har i økende grad blir et mantra for urbant miljøvern, og er et feilspor på lik linje med artsutryddelse:

Mennesket har alltid vært en del av naturen, og vi har alltid påvirka omgivelsene rundt oss, på lik linje med andre arter. Ved å fjerne oss som faktor, skapes egentlig bare et økosystem i ubalanse der en brikke mangler. Jegerne trengs i naturen for å opprettholde biomangfold.

La du merke til at vi innledningsvis ga NOAH ros for jobben de gjør? Det er det motsatte av hva NOAH presterte da de lanserte sin kampanje med feelgood-bilder av sårbare rådyrkje.

De forsøkte å sanke medlemmer ved å henvise til at de har sendt eposter til flere kommuner der de oppfordrer til innsats for å berge rådyrkje. Jegerne har ikke sendt eposter. De har gjort jobben. NOAHs svar på kritikken var at “Vi velger å fokusere på kommunens innsats”.

Da er de ikke opptatt av dyras vel. Da er de egoistisk opptatt av å fremme sin egen, rette lære.

Les flere lederartikler for å finne JEGERs syn i aktuelle spørsmål som berører jegerstanden.

Publisert 30. juni 2021 kl 06.50
Sist oppdatert 30. juni 2021 kl 06.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen