Nå er det ikke mange dagene igjen til rypejakta starter. For jegere som skal jakte på Finnmarkseiendommen (Fefo) er det all grunn til å glede seg. 

Den ferske takseringen viser en oppgang i rypebestanden. Fuglehundeiere i Finnmark har taksert over 500 kilometer faste ruter i 13 kommuner under rypetellingen.

Annonse

Resultatene er analysert av Norsk Institutt for naturforskning og FeFo har i samråd med NJFF Finnmark og Vest-Finnmark Fuglehundklubb vurdert resultatene og besluttet jaktsesongens reguleringer på Finnmarkseiendommen. 

Les også: Statskog melder om oppgang i rypebestand flere steder i landet

– Takseringen viser samlet sett et middels rypeår med store variasjoner både lokalt og regionalt. Vi ser at det er brukbart med stamfugl i hele Finnmark, men store variasjoner i produksjonen av kyllinger, sier leder Einar J. Asbjørnsen i utmarksavdelingen i FeFo.

Han kan fortelle at indre strøk ser ut til å komme best ut, med god produksjon i flere områder.

PSST: Nederst i artikkelen kan du lese om hvordan du kan vinne ei ukes gratis småviltjakt og ett årsabonnement på JEGER. Vi har en spennende Facebook-konkurranse i samarbeid med Norges Fjellstyresamband.

Men også i Finnmark er det områder med svak produksjon. Det er dårligere produksjon på kysten av Vest-Finnmark, og på Sørøya viser takseringene ingen produksjon.

I Øst-Finnmark ser ut til å være et middels år, også her med noe varierende produksjon. 

Les også: Slitsom og spennende rypejakt på Sørøya!

Sør-Varanger og Karasjok

Takseringene her tyder på en liten økning sammenlignet med fjoråret, men lavt antall observasjoner gjør vurderingene usikre.

Fjellrype takseres ikke av FeFo, men registreringer gjort av Universitetet i Tromsø tyder på at produksjonen kan være lavere for denne arten enn for lirypa. 

FeFo har også utvekslet resultat med den finske statlige grunneieren Metsähallitus og Statskog i Nord-Troms. 

– Informasjonen derifra gjør oss ekstra trygge på at takseringene våre gir et godt bilde av situasjonen på Finnmarkseiendommen, fortsetter Asbjørnsen.

Resultat lirypetaksering 2021

Område                              Ryper/km²*

Øst-Finnmark                      12

Indre Finnmark                   15

Vest-Finnmark, kysten         9

FeFo, samlet                        12

* Estimert tetthet

Tips: Hønsefuglportalen er et godt verktøy for rypejegere

– Dagskvoten i år blir på fire ryper mot tre i fjor. For jegere i Finnmark blir det en sesongkvote på 25 mot 20 i fjor (fjellrype og lirype samlet), mens jegere utenfra får en kvote på 15 mot ti året før, sier Asbjørnsen.

På Sørøya er dagskvoten satt til én lirype og én fjellrype, som følge av svært lave takseringsresultat og kunnskap om historisk jakttrykk på øya. Det blir ikke åpnet for flere jaktkort til tilreisende utover de kortene som ble lagt ut for salg 2.august.

Gratis jakt for ferskinger

Så langt er tolv jaktfelt fullbooket for tilreisende hele sesongen. I tillegg er 20 jaktfelt helt eller delvis fullbooket første jaktuke. Bosatte i Finnmark kan jakte selv om jakta er stoppet for tilreisende, men også bosatte i Finnmark skal aktivere jaktkort. 

– Jakta har lange tradisjoner i Finnmark og kanskje blir denne høsten en fin anledning til å ta med ungdommen på sin første rypejakt. Helt fra rypa i helleristningene i Finnmark og frem til i dag har finnmarkingen jakta rype. Vi har et felles ansvar for at denne kunnskapen holdes ved like og overføres til kommende generasjoner, sier han.

Førstegangsjegere bosatt i Finnmark får gratis jaktkort.

Lederen for utmarksavdelingen har ett klart råd: Ta med ungdommen på jakt, sett mobilen på flymodus og nyt jakta og natur i lag! 

Finnes unntak

I Sør-Norge ser ut til å bli et godt år for rypejegere, finnes det noen store unntak, ifølge takseringsspesialist Marius Kjønsberg ved Høgskolen i Innlandet avd. Evenstad.

Bli med i vår Facebook-konkurranse

Husk også Facebook-konkurransen i samarbeid mellom JEGER og Norges Fjellstyresamband:

Har du en rypejegerkompis som du tror er interessert i takseringsresultatene? Tagg hun eller han i denne Facebook-posten. Hvis dere har trykket «Like» på Facebook-sidene til Norges Fjellstyresamband og JEGER, er dere med i trekningen:

  • 1. premie er et årsabonnement på JEGER og et ukeskort på småvilt etter fritt valg blant det som er tilgjengelig hos fjellstyrene på Inatur.

  • 2. premie er JEGER-sekken stappfull av godbiter til jakta (viltpose, fleecejakke (str. L-XXL) og JEGER-kniv i signalfarger).

  • 3. premie er to heldige vinnere som får hver sin viltpose og JEGER-kniven i oransje.

I tillegg trekker vi 10 vinnere som får hver sin oransje sikkerhetscaps.

Vi trekker premiene mandag 9. september, slik at du kanskje har premien til første helg med rypejakt!

Husk å trykke «Like» på Facebook-sidene til JEGER og Norges Fjellstyresamband for å delta i konkurransen!

Rypejegerens leseliste

Trenger du ei ny børse til rypejakta? Sjekk alle JEGERs hagletester – eller denne testen av rifler til fuglejakt.

Sugen på flere gode tips til rypejakta? Se våre temasider om rypejakt! Her du kan lese om førstegangsjegeren som lyktes bedre enn gammelkara!

Mangler du litt dressur på unghunden? Les mer om jakt med stående fuglehund.