Hjortejakta har hatt formidabel vekst, og blant fagfolkene er det en diskusjon om man klarer å ta unna bestandsveksten på en god nok måte. I løpet av de siste ti årene har antall skutte hjort økt med 43 prosent.

Vestland er det store hjortefylket: Nesten halvparten av de felte hjortene ble skutt i dette fylket. I alt 25 700 dyr ble felt under jakta i Vestland, melder Statistisk sentralbyrå i sin ferske statistikk for hjortejakta 2021.

Mens hjortejakta stadig øker, er fellingstallene for elg på vei nedover. I 2021 har elgjakta de laveste fellingstallene på 30 år. Her kan du se sammenlignbare tall for hjortejakt og elgjakt i 2020.

Statistikk som viser felte elg og hjort i Norge, 1913-2021 (Kilde: Statistisk sentralbyrå)
Felte elg og hjort i Norge, 1913-2021 (Kilde: Statistisk sentralbyrå)

Å, Vestland, Vestland

Som i forrige jaktår er det den nye storkommunen Sunnfjord som kan skilte med flest skutte dyr under hjortejakta i 2021/2022. I alt ble 2 273 hjort skutt i Vestlands-kommunen. Også i år er Kvinnherad nummer to på lista med 1 452 skutte dyr i siste høsts hjortejakt.

Vestland har ytterligere tre kommuner inne på topp 10-lista (Stryn, Alver og Bjørnafjorden), Møre og Romsdal har to (Aure og Volda), mens Trøndelag har tre (Hitra, Heim (tidl. Hemne, Halsa og Snillfjord) og Orkland (tidl. Orkdal, Meldal, Agdenes og deler av Snillfjord).

LES OGSÅ: Enhjørningen

Flere kalver felles

Det er særlig kalveavskytingen som ser ut til å øke. Mens gjennomsnittet for oppgangen fra jakthøsten 2020 til jakthøsten 2021 er på 5,5 prosent, ble det sist høst felt 9,0 og 9,5 prosent flere hjortekalver av henholdsvis hannkjønn og hunnkjønn. Veksten i kalveavskyting kan ha sammenheng med forsøksprosjektet der man fortsetter med fri avskyting av hjortekalver i tre viktige hjortekommuner.

Samtidig ser det ut som at hjortejegerne er blitt flinkere til å spare voksne hanndyr. Fellingstallene for bukker har bare økt med 2,6 prosent for spissbukker og 2,3 prosent for eldre bukker. Også eldre koller ligger under gjennomsnittet av økningen, med en vekst på 4,2 prosent.

Her kan du se hvor mange hjort som ble felt i din kommune.

Du finner mer statistikk om hjortejakt hos Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: Slik skiller du ung og gammel hjortekolle fra hverandre