Elgjakta er for mange jegere årets store høydepunkt, og lite er bedre enn når hunden får til en god los på storoksen. Her får du gode tips til hvordan du kan lykkes med løshund på elgjakta!
TETT PÅ: Elghunden T-E Hektor under en stålos på elgku. (Foto: Christopher Linnerud)
Lesetid: 4 minutter
Den 25. september sparkes den offisielle elgjakta i gang på landsbasis. Unntakene er kommunene Kautokeino og Karasjok i Finnmark, som allerede har vært åpen siden 1. september. Mange forberedelser er lagt ned, rifla er innskutt og skyteprøven er i boks, men hva med jakthunden?
En som kan litt om dette er Christopher Linnerud, som er oppvokst med elgjakt med løshund på østlandet. I over ti år har han drevet Tjenslia kennel som i dag består av jämthunder og norsk elghund grå, lokalisert et stykke unna Gardermoen.
I tillegg til lidenskapen for elgjakta er han jaktprøvedommer på elghund, og har naturligvis sett mange hunder i aksjon.
Linneruds 3 kjappe tips for å lykkes med elgjakta
Det viktigste er å ivareta kostholdet til hunden. Riktig og nok fôring er helt avgjørende for å lykkes med jakthunden.
Vær klar over viktigheten av at elghunden er i god fysisk form i god tid før jaktstart.
Ta hensyn til vær og føre og sørg for å ha en god plan i bunnen, herunder kjennskap til terrenget du skal jakte i, og tenk alltid sikkerhet.
Vis mer
Gode forberedelser er nøkkelen
En viktig del av elgjakta er tilgangen på en god jakthund, om det er jämthund, norsk elghund grå eller andre raser, så er prinsippet det samme: Treningen må legges ned i god tid før jakta starter.
– Det er viktig å ha en god grunnform i bånn, og det kreves kontinuerlig trening gjennom hele året. Jeg liker å starte i april, etter et par måneder hvile i februar og mars, og da er det først og fremst kondisjonen som er i fokus, forteller Linnerud.
– Det høres litt banalt ut, men for å lykkes med elgjakta er det viktig med tilgang på en god hund. Og for å få en god hund så er det først og fremst viktig at man velger en valp der det finnes dokumentasjon på avlen. Etter mine preferanser er det viktigste nøkkelordet jaktlyst. Man kommer langt om hunden har det.
– Videre på det tekniske så er det viktig at elghunden har selvstendige søk og har rolige uttak som ofte fører til stålos på uttaksplassen. Den bør også ha god påhenglighet om det reiser og vilje til å stille om igjen og gi fører en ny sjanse. En hund som har mot til å fronte elgen har større sjanser for å få elgen til å stå, forklarer han.
Gi elghunden rom til å gjøre jobben
Da elgjakta varer fram til 23. desember, kan jakta foregå både i varmt og kaldt høstvær samt under de første snøfallene. Dette stiller krav til hunden, men som jeger og hundefører er det et par ting du kan gjøre for å hjelpe bikkja opp og fram:
– Varmt vær kan være utfordrende for en unghund, da lukt ikke sitter like godt igjen i terrenget. Da kan det være lurt å bruke en hund med mer erfaring dersom man har det.
– Det er viktig å legge til rette for unghunden slik at den får gode forutsetninger, og typiske gode dager er gjerne når de første kaldere nettene har vært, med litt vind og grått vær. Da vil hunden kjenne vitringen lettere, forklarer han.
Jakter man med hund er det også svært viktig at man tar seg god tid og ikke lar jaktiveren ta overhånd:
– Tålmodighet er en viktig egenskap, også under jakt med hund. La hunden få tid til å gjøre jobben. Er hunden borte i fra deg, så stopper du opp til hunden har gjennomført søket. Det handler om å spille på lag med hunden om man skal lykkes, forteller Linnerud.
De fleste har bryteren på om morgenen og er spente på hva dagen bringer. Når timene går uten elg i siktet er det lett å slukne.
Vær bevisst på humøret ditt, og hold det oppe selv når elgen ikke er å finne. Dette smitter ofte over på hunden og kan styrke eller svekke jaktlysten.
Det er ikke til å stikke under en stol at elgjakta er jakta med høy gjennomsnittsalder og er høyt mannsdominert. Det er blitt flere kvinner de siste årene, men det er plass til flere.
Derfor er det viktig at det rekrutteres, for å ivareta jakttradisjonene og videreføre det som har foregått i så mange år. Herunder viktigheten av å ta imot nye jegere med åpne armer. Det er ikke alltid så lett å få innpass for nye som ikke har vært med i "gamet" før:
– Jeg har dessverre opplevd at flere har hatt vanskeligheter for å få være med på elgjakta, selv om de har tilbydd seg å kun bruke hunden har de likevel fått avslag. Det syns jeg er trist, for det er motsiende hva gjelder rekrutteringen. Det er nok en del som sitter stille i båten og som kanskje ikke ser viktigheten av at de unge slippes til, avslutter han.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.