Nytt innspillsmøte om arbeidet med viltloven

Et nytt innspillsmøte skal gjennomføres av Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet, i forbindelse med at viltloven gjennomgås og moderniseres.

Sist oppdatert 14. oktober 2022 kl 20.00
elghund, ettersøk, ettersøkshund, ettersøkstrening
ETTERSØK: Hvilket behov er det for regler om ettersøk? Dette er et av temaene under møtet. (Ill.foto: Jo Stenersen)

Lov om jakt og fangst av vilt, best kjent som viltloven, ble vedtatt 29. mai 1981. Med andre ord er loven flere tiår gammel og på enkelte områder noe utdatert. Regjeringen fastslo derfor i 2020 at en gjennomgang og modernisering av lovverket skulle settes i gang.

Bakgrunnen for arbeidet er blant annet at viltloven må fungere sammen med andre regelverk, ta høyde for teknologisk utvikling og nye utfordringer. Lovarbeid er en tidkrevende prosess, og nå skal et nytt innspillsmøte være med på å vurdere tre ulike temaer i viltloven.

Tre temaer med behov for endring

Forrige innspillsmøte var i juni 2020. Nå inviteres det til et nytt møte, som går av stabelen fredag 2. desember. Tid og sted for møtet er satt fra klokken 12:00 til 15:00 i auditoriet i R5 Akersgata 59, Oslo. Møtet har begrensede plasser, men for den som ikke får plass vil det være mulig å følge med på en live streaming.

I denne omgangen er det tre ulike tema som det ønskes innspill på, og listen er følgende:

  1. Hvilket behov er det for regler om ettersøk? 
    Det er ingen særskilt lovbestemmelse om ettersøk i dagens lov.

  2. Er det behov for ytterligere regler om bestandsregulering for høstbart vilt? 
    I dagens lovverk er det begrenset med virkemidler dersom en bestand ikke blir beskattet tilstrekkelig gjennom jakt- og fangst.

  3. Hvordan bør reglene for jaktvåpen og utstyr utformes i en ny lov? 
    Teknologiutviklingen går raskt, og det kan diskuteres om dagens lovverk er tilpasset i tilstrekkelig grad.

LES OGSÅ: – Skuffet og fortvilet over funnet

Første fysiske innspillsmøte i arbeidet

– Forrige møte var under strenge restriksjoner grunnet covid-situasjonen. Det vi har gjort nå er at vi har lagt opp til at det er mulig å melde seg på, møte opp fysisk, holde et innlegg dersom man ønsker, eller følge med på streaming. Alle som ønsker kan sende inn skriftlige innspill i forbindelse med dette møtet, og fristen er satt ut året, forteller Kristian Buan, prosjektleder i Landbruks- og matdepartementet.

– Interesseorganisasjoner og forvaltning på regionalt og nasjonalt nivå har fått en egen invitasjon, men så langt det lar seg gjøre så kan "mannen i gata" møte opp. Vi har cirka 100 plasser, så vi føler at vi er godt dekket, sier Buan.

Moderniseringen av viltloven er viktig for å ha et oppdatert lovverk, og vedlikeholdsbehovet er stort for viltloven. Det er en omfattende prosess, og det vil ta tid. Derfor vil det sannsynligvis komme flere slike møter fremover.

– Temaene som er valgt ut i denne omgang er sentrale i lovarbeidet så langt. I et slikt lovarbeid er det viktig å ha en åpen prosess så langt det lar seg gjøre, og dette blir det andre innspillsmøte i forbindelse med arbeidet med viltloven. Vi ser for oss at det blir flere slike møter fremover.

– Lovverk må vedlikeholdes, og særlig på de tre temaene som nå blir aktuelle, ser vi behovet for å vurdere reglene nærmere, avslutter han.

Pressemeldingen i sin helhet kan leses på regjeringen.no

LES MER: Hvilke tekniske hjelpemidler er lovlige på jakt?

Publisert 5. oktober 2022 kl 11.49
Sist oppdatert 14. oktober 2022 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen