6,5x55 er minste lovlige kaliber til elgjakt og har i grunnen aldri vært mitt favorittkaliber til den type jakt. Men. De senere årene har det kommet gode kuler av kobber eller med bly loddet fast til mantelen i 6,5 kaliberet noe som plutselig har gjort den til en god storviltpatron. En revolusjon for dette kaliberet etter min mening. RWS har en stund hatt Evolution i flere kaliber og er også en kule med blyet loddet fast til mantelen. 

Nå fås den også i 6,5 x 55 med 156grs vekt og er en kule som skal passe for norsk storviltjakt. Den skal ifølge reklamen gi rask ekspansjon, stor diameter og beholde god restvekt. At en kule holder godt sammen og ikke mister for mye bly og mantel gjør til at den går dypt og ikke ødelegger unødvendig mye kjøtt.

Annonse
SCHULTZ & LARSEN: Presisjon i topp-klasse.
SCHULTZ & LARSEN: Presisjon i topp-klasse.

 

Jeg stusset litt når jeg åpnet pakken og tok ut en patron for dette lignet ikke en Evolution. RWS Evolution i andre kaliber har en forniklet kule med en gullfarget tupp mens denne hadde hullspiss for å gi best mulig ekspansjon og inntrengning. 

RWS er kjent for god presisjon noe jeg også har erfaring med så jeg hadde store forventninger etter tre treskuddserier på 100m med en Schultz & Larsen Classic DL. Resultatet stod til forventningene og vel så det med tre samlinger i denne rekkefølgen 12mm, 10mmog 11mm!! Samme skyting med Blaser R8 Success var heller ingenting å surmule for, den ble så god som 17mm.

BLASER: Ikke så mye dårligere med Blaser´n.
BLASER: Ikke så mye dårligere med Blaser´n.

Nei da, man trenger selvfølgelig ikke så god presisjon til storviltjakt og det er heller ikke sikkert at det gir like god presisjon i andre rifler/løp. 

Men god presisjon er en fordel uansett og min erfaring med RWS ammunisjon er at den gir jevnt over meget god presisjon. Tviler på at det er noen tilfeldighet. Men til skudd mot store dyr som elg på korte hold er det viktigere med god inntrengning og den måtte selvsagt prøves i våte aviser.

FORSKJELL: Evolution 6,5 x 55 (t.v) og 308 W.
FORSKJELL: Evolution 6,5 x 55 (t.v) og 308 W.

Og da var det naturlig å sammenligne med Normas 156 Oryx. Aviser ble lagt i vann og deretter stablet opp i en ”kasett” og det ble skutt fra 20m hold med 5 cm tørre aviser ytterst for å gi kula mest mulig juling. Ingen sjeldenhet at en elg blir skutt på så kort hold og da får kula hardere medfart. 

En kule får vanligvis litt mer juling når den skal slåss med grove elgbein men med så god inntrengning som 43 cm aviser vil den nok gå gjennom en elg. Det er min erfaring med andre kuler som går så dypt og dette bør være en bra patron som passer til elg. Med så god presisjon som jeg fikk i disse riflene er det også en veldig bra patron til reinsdyr, hjort og rådyr. Særlig til rådyr kommer god presisjon godt med og det er også lurt å bruke en loddet kule som ofte er snillere med kjøttet. RWS lover nesten 100% restvekt og dyp inntrengning noe denne testen kan bekrefte at stemmer.

HOLDER GODT SAMMEN: Kula mister lite bly og mantel gjør til at den går dypt og ikke ødelegger mye kjøtt.
HOLDER GODT SAMMEN: Kula mister lite bly og mantel gjør til at den går dypt og ikke ødelegger mye kjøtt.

Testen

Presisjonstesten med gjennomsnittet av 3 treskuddserier på 100m ble så bra som dette med disse riflene: 

Schultz & Larsen Classic DL  Hast: 740m/s; Samling:11mm;  

Blaser R8 Success: Samling: 17mm.                                   

Skutt i aviser gikk Evolution-kula så dypt som 43cm, som er veldig bra. 

Kula hadde en restvekt på 95% med en diameter på 15mm som også er kjempebra.

Til sammenligning gikk en Norma 156 Oryx 45cm dypt, hadde en restvekt på 90% med en diameter på 14mm.