Slik behandler du viltet etter slakt

Det hjelper lite å sette kula der du skal, hvis slaktet ikke behandles riktig før biffen havner på benken. Feil forhold under mørning kan ødelegge kjøttet og i verste fall matforgifte deg. JEGER loser deg utenom magesjau og sure slakt.

Sist oppdatert: 4. januar 2024 kl 15.20
Viltkjøtt, mørning, behandling av viltkjøtt
Nå starter jobben: Dyret ligger der og er klar for slakting og mørning. Hvordan kan du best ivareta den ressursen som viltkjøttet er?
Lesetid: 8 minutter

E-coli er en saus du ikke bør servere til viltkjøtt. Dessverre er mange jegere for dårlige til å ivareta den flotte ressursen vi har tilgang til. Fra skog til mage må du tenke renslighet i alle ledd for at resultatet skal bli bra. 

– Mørning og tilberedning av viltet begynner egentlig med en gang viltet ligger i bakken, forteller Per Langdalen engasjert. Han har drevet viltslakteri i Bergeberget øst for Elverum i en årrekke.

Allerede abonnent?  

Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.

Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 9 utgaver av magasinet Jeger
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av magasinet Jeger

*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.

Er du under 28 år?

Da får du halv pris på Fri Flyt.

Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.

 

Relaterte artikler

 
GAMMELTIUR: En voksen tiur kan ofte være både seig og smake sterkt av furu. Les om hvordan du lager den på en litt utradisjonell men god måte nederst i saken.
Fra nyskutt til middagsbordet

Slik behandler du felt fugl

ENKELT: – Å levere inn hjorteslakt til viltslakteriene er enkelt. Jegerne trenger ikke tenke på frakt, det gjør vi, sier Odd Lothe Ohnstad.  
Næringsklynge for hjortekjøtt

Ønsker å få etablert flere viltmottak

BRA MAT: Stokkanda er en fantastisk råvare og et underbeskattet vilt i Norge.
Hemmeligheten ligger i fettet

Andebryst av stokkand

Joar Søhoel er villmarkskokk med base i Sogn. Foto: Terje Høihjelle
Viltkjøtt på bålet

Bålmat for villmarks-kokker

Løs ut: Idet stempelet bunner, løses bunnplata ut og løfter den ferdige burgeren opp av forma.
Karbiser på karslig vis

Karbiser på karslig vis

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen