For vår del er dagene med hagle eller rifle konstant i hendene eller slengt over skulderen talte. Arbeidet med denne testen av gode våpensekker har overbevist oss.

Og fordelene med å få våpenet ut av hendene er så mange at det delvis overskygger argumentet om at en jeger alltid skal være 110 prosent parat. Her forklarer vi hvorfor, og hvilken sekk du bør velge.

Annonse

Og forresten; vi opplever at vi faktisk ikke er så mye mindre parat heller: Med flere av ryggsekkene i testen er det fullt mulig å trekke våpenet raskt ut av hylsteret og over hodet uten å ta av sekken. Med to av dem trenger vi ikke engang å løfte hendene over skulderhøyde for å bli skuddklar.

ORDEN: God oversikt over utstyret gjør jaktdagen lettere. Frontåpning av sekken er det viktigste for å oppnå dette.
ORDEN: God oversikt over utstyret gjør jaktdagen lettere. Frontåpning av sekken er det viktigste for å oppnå dette.

Bedre beskyttelse

Aller mest setter vi pris på å ha hendene fri når terrenget er ulendt. De fleste som har jaktet i bratt terreng har erfart at vi tidvis må koble inn drift på alle fire og legge inn lavgir samtidig. Kanskje må du dra deg opp etter bjørkeleggene for å komme opp i terrenget, eller krype på alle fire under et vindfall. 

Og du må helt sikkert før eller siden ta deg for når du glir i mosen på vei ned tusen steile høydemeter. At våpenet da er plassert relativt beskyttet på ryggen, fører til færre skrammer på stokken og færre bulker i kikkertsiktet.

Les også: Stortest av stolsekker

Antallet bekymringer går ned og jaktdagen blir bedre. Vektleggingen av dette vil imidlertid være annerledes hvis du jakter i mer lettgått terreng.

DOBBEL LAST: Våpensekk gjør det lett å ha med både rifle og hagle på rypejakt. Feste for skistaver er bra i slike tilfeller.
DOBBEL LAST: Våpensekk gjør det lett å ha med både rifle og hagle på rypejakt. Feste for skistaver er bra i slike tilfeller.

Alltid en bakdel

Kjenner du ditt jaktterreng, har du ofte en viss formening om hvor det «aldri» er dyr og hva som er «hotspots», og kan heller velge å gå med våpenet mer parat da. Det blir en avveining opp mot de få gangene hjorten støkkes før du er klar eller rypeflokken sitter lavere enn du trodde.

Alternativt kan du gå for en av de to sekkene i testen som gir deg raskest tilgang.

Men én ulempe er felles for sekker hvor våpenet stikker under sekkebunnen: Du kan ikke sette deg på baken, og du har brått fått en ekstra hale som stikker ned mot steiner som stikker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å komme seg ned bratte avsatser.

STÅENDE: Vorn Deer er en av to sekker som bærer våpenet med kolben ned. Det er også mer naturlig når du bruker den raske utløsermekanismen.
STÅENDE: Vorn Deer er en av to sekker som bærer våpenet med kolben ned. Det er også mer naturlig når du bruker den raske utløsermekanismen.

Testens premisser

Vi har også tidligere testet ulike modeller av våpensekker som Dovrefjell ForestEberlestock H2 Gunrunner og Neverlost 28 l Backpack Add-on Scout, men dette er første gangen vi har laget en stor samletest av rifle- eller våpensekker.

Vi har tidligere laget en stortest av stolsekker, som også er en viktig sekk til mange former for jakt.

I testen har vi særlig vektlagt sekkens evne til å bære våpen stabilt og med rask tilgang. I tillegg har vi gitt plusspoeng for å organisere utstyret godt og raskt gi oversikt over innholdet i sekken.

Ekstra lett tilgang til utstyr man bruker oftest er også et pluss. At sekken kan laste utstyr på utsiden er heller ingen ulempe hvis den alt er full innvendig. 

Sekkene blir ikke bedømt ut fra størrelse. Her må jegeren selv definere sitt behov. Men en sekk som skal bære våpen samt 40-50 liter med annet innhold, bør ha et godt bæresystem. Med det mener vi en viss stivhet i ryggplaten og et kraftig nok hoftebelte. 

Det er forskjell på hvor stort våpen sekkene har plass til. Det er forskjell på en smekker hagle eller en smygjaktrifle med god kikkert.

Sekkene med størst våpenkogge øker faren for at et slankt våpen sitter løst og slingrer fra side til side. Da er det viktig å kunne stramme og komprimere våpenrommet godt. 

Velg med omhu

Noen av sekkene er lette og nær minimalistiske. Andre veier mer, men har et vell av finesser. Og to av sekkene, Vorn Deer og Stone Glacier, skiller seg ut med en ganske annerledes måte å bære og ta ut våpenet på. 

Alle sekken i testen gir deg hendene fri. Det beste rådet vi kan gi, er at du tenker nøye gjennom hvilke behov som er viktigst og at du velger ut fra det.

Det er ikke nødvendigvis slik at testvinneren er best for alle, men vi mener den totalt sett er best ut fra premissene for testen. God fornøyelse – og nyt friheten!