Du tenker at et våpenfutteral er et våpenfutteral, og at det ikke er så nøye bare børsa får plass?

Det er lurt å stille krav for å få et praktisk futteral som samtidig beskytter bra. Les vår store test av våpenfutteral og våpenkofferter for å finne deg beste alternativet for deg.

Annonse

Når du transporterer våpen i bil, skal våpenet ifølge våpenloven ikke være lett tilgjengelig. I tillegg til at våpenet ikke er synlig i futteral eller koffert, beskyttes det mot riper og andre skader.

Les også: Ta vare på hørselen din med aktive og passive hørselvern

Særlig rifler med kikkertsikte bør skånes mot støt. Riper og skrammer er heller ikke noe å trakte etter. 

Kofferter for flyturer

Etter mange jaktturer utenlands, har jeg funnet ut at en solid riflekoffert er viktig.

Les vår guide til jakt i Afrika, rådyrjakt i Polen eller noen av våre andre jaktreiser

Hvis du har sett hvordan våpenkofferter behandles på flyplassene, er det sjelden at det foregår pent og forsiktig!

Har du våpenet i en myk plastkoffert med dårlig polstring, kan du fort få en lite hyggelig overraskelse når du ankommer jaktdestinasjonen. 

Særlig kikkertsikter er utsatt. Egentlig kan man ha dette i håndbagasjen, men selv om regelverket sier at kikkertsiktet ikke blir regnet som en våpendel, hjelper det lite dersom du treffer på feil kontrollør.

En kamerat fikk erfare dette og måtte sende kikkertsiktet for seg selv, siden kofferten allerede var sjekket inn. 

Det enkleste er å ha alt i våpenkofferten, men da må det være godt beskyttet. Det er litt å velge mellom av våpenkofferter, både i plast og aluminium, med nøkkellås eller kodelås.

Deler du rifla eller har ei systemrifle, kan du bruke en kortere koffert som er mer praktisk å reise med. Reiser du med hagle, er en kort koffert også å foretrekke.

«Den mest robuste kofferten taklet 94 kg nissedøl uten å mukke.»

Irriterende balansepunkt

Også blant futteralene er det mange varianter. Tykk eller tynn polstring, vanntette, doble, med og uten lommer, og i forskjellige lengder.

Det er en fordel med lommer for oppbevaring av lyddemper, ammunisjon og annet du trenger på skytebanen eller jakta, slik at du slipper at noe gnisser mot våpen eller kikkert under lange transportetapper. 

I tillegg til god polstring er det viktig med en god glidelås – gjerne toveis – og at det er god plass til rifla med kikkertsikte. Er futteralet trangt, ryker gjerne glidelåsen etter hvert.

Dersom det ikke har lomme til lyddemper, bør det være plass til rifla med påmontert demper. En detalj som jeg ellers fort irriterer meg over, er når håndtaket sitter langt utenfor balansepunktet slik at pipa eller kolben subber mot bakken.

Stort og tungt gir best beskyttelse

For å teste om futteralene og koffertene var romslige nok, brukte vi en Blaser R8 Success med Zeiss V8 1,8 -14 x 50 og lyddemper (totallengde 118 cm) samt en Schultz & Larssen Victory med Zeiss Conquest V6 2-12 x 50 uten demper (lengde 116,5 cm).

Vi har testet kikkertsikter i økonomiklassen og sikter i et høyere prissjikte. 

Flere Neverlost-futteral har god polstring.

Det samme har futteralet fra Hart og fra Jakt & Friluft, sistnevnte med testens beste beskyttelse.

Add On-futteral fra Neverlost kåres likevel til testvinner: At våpenet er beskyttet samtidig som du har dedikerte lommer til patroner, pusseutstyr, hørselvern – ja, til og med ekstra løp, er genialt. 

Den slankeste Negrinikofferten tror vi ikke takler flyfrakt, da den virker myk og mangler låser, men den kan fint brukes i bil, båt og ATV.

Den andre Negrinikofferten er fortsatt lett og smekker, men gir likevel god beskyttelse ved flytransport. Her får du mye for pengene!

Men skal du kjøpe livsforsikring til børsa di, er Pelicase et trygt valg. Koffertene er store og tunge, men har hjul og kan trilles. Klare testvinnere!