Så ligger du der i teltet, sliten etter en dag på jakt. Musklene verker, og du vil gjerne sove. Men Jon Blund glimrer med sitt fravær. Hver rot og stein føles kjempestor.

Men det finnes håp: Moderne liggeunderlag gir bedre komfort enn man skulle tro. Dette gjelder også de lette og litt spinklere utgavene, som er gode alternativ for gramjegerne blant oss. Finn din favoritt i vår stortest av liggeunderlag.

Annonse

I altfor mange år lå jeg på dårlige liggeunderlag. Samtidig har jeg heller aldri vært noen mester i å finne gode teltplasser – eller muligens skorter det mer på tålmodigheten enn på evnen. Det ender i hvert fall ofte med mye rugler og tuer under teltduken.

Disse ruglene, tuene, steinene og røttene har en merksnodig evne til å vokse etterhvert som natten skrider fram. Etter slike netter har jeg alltid sverget på å skaffe meg et bedre underlag. Men hver gang har jeg glemt å få det gjort innen neste tur.

Stadig bedre

For tredve år siden dominerte underlag av den tynne skumplast-typen som ikke filtrerte noe som helst av røtter og dumper under teltduken. Sammenrullet var de så store at de selvsagt aldri gikk nedi sekken. Dermed måtte de stroppes på lokket eller bak på sekken. Men én fordel var det: De tynget heldigvis ikke særlig mye.

Så kom de såkalt selvoppblåsbare med skumkjerne, som behøvde mye mer luft enn det skummet klarte å inhalere. Joda, komforten ble litt bedre, men jeg fikk aldri til å rulle dem så stramt at de fikk plass oppi transporttrekket som de ble levert i.

Og liggeunderlagene var større enn noen gang. Fortsatt var løsningen stropping utenpå ryggsekken. I tillegg hadde pakkvekten økt betraktelig i forhold til de tynne, halvstive underlagene fra tidligere år.

Test-av-liggeunderlag-1
Test-av-liggeunderlag-1

Søvndyssende utvikling

Men det siste tiåret har både komforten, vekten og pakkvolumet bedret seg betraktelig: Produsentene tilbyr nå brede utvalg av ulike varianter hvor ulike kompromisser er gjort, alt etter hva man ønsker å prioritere: Færrest mulig gram, minst mulig sammenrullet størrelse, eller mest mulig komfort og varme.

Testen vi nå har gjort av både lette og litt tyngre liggeunderlag, viser at de to første faktorene går på bekostning av de to siste. Men det skjer i ulik grad. 

Her kommer prisen inn: Jo mer du er villig til å betale, jo mindre oppleves kompromissene. Men de er der: Fysikkens lover gjelder også for liggeunderlag i 2019.

Test-av-liggeunderlag-2
PUMPESEKK: Metoden for å blåse opp underlagene er ulike. Sea to Summit fylles ved hjelp av en sekk som man først blåser opp med munnen, for så å rulle den sammen og presse luften inn i liggeunderlaget. Fordelen er at mye fuktighet fra pusten avsettes som kondens i luftsekken før den når inn i madrassen.

Kompromissenes valg

Et lett underlag må nødvendigvis ha mindre masse enn et tyngre. Det kan spares ved å gjøre underlaget tynnere, droppe isolerende fyll, bruke lettvektsmaterialer eller designe det slik at det består av minst mulig material og mest mulig luft.

Å velge et liggeunderlag uten isolasjonsmateriale, gjør bruksområdet smalt. I praksis kan det kun brukes i årets tre varmeste måneder. Lette materialer vil ofte gå utover slitestyrken. Det er verdt å merke seg, særlig hvis du sover mye under åpen himmel uten en beskyttende teltbunn mot skarpe steiner.

«Lette materialer vil ofte gå utover slitestyrken. Det er verdt å merke seg, særlig hvis du sover mye under åpen himmel uten en beskyttende teltbunn mot skarpe steiner.»

Lett matchseier

Mye luft og lite material gir dessuten gjerne en mer primitiv og mindre stabil liggeopplevelse. Spørsmålet er hvor mye du er villig til å ofre, enten av det ene eller det andre. Men som du kan se av testen, er det mulig å få ganske mange gode egenskaper også på det letteste underlaget. 

JEGER har hanket inn ni populære liggeunderlag til en sammenlignende test. Vekten spenner fra bokstavelig talt magre 200 gram og en snau centimeter bakkeklaring, til drøyt 800 gram og ti cm rendyrket liggekomfort.

Liggeunderlagene varierer også i lengde og bredde. For produktene med valgbar størrelse, er vekten oppgitt i standardutgave for enklest mulig sammenligning. Der vi har testet en annen størrelse, er også vekten på dette oppgitt.

Test-av-liggeunderlag-3
BEST: Exped har et lignende system som Sea to Summit, men er enda bedre. Her fylles sekken uten hjelp av pusten. Resultatet er absolutt null fuktighet i liggeunderlaget. Dermed unngås innvendig muggdannelse og isolasjonsevnen opprettholdes.

Viktig verdi

R-verdi er et mål på isolasjonsevnen. Jo høyere tallet er, jo bedre beskyttelse gir underlaget mot varmetap. 

For vinterbruk bør R-verdien ligge på 4,5 og høyere. Til vår- og høstbruk kan den være rundt 3. Kommer man betydelig under dette, snakker vi om underlag som kun er egnet for sommerbruk. En løsning som imidlertid kan utvide bruksområdet, er å kombinere et lett, men tykkere liggeunderlag med lav R-verdi, med et «gammeldags» skumplast-underlag som isolerer mer mot bakken.

Husk også at en sammenklemt sovepose under kroppen isolerer dårlig. Liggeunderlaget må følgelig gjøre den største jobben når det gjelder varmetap mot bakken.