Bukkejakta er i gang

Ventetiden for tusener av jegere er over når startskuddet gikk i dag for årets bukkejakt. Med det er også høstens opplevelser i full gang.

Sist oppdatert 10. august 2022 kl 11.29
Bukkejakt
BUKKENE BRUSE: Mange jegere venter spent på om gammelbukken viser seg i dag. Ill.foto: Rune Busch

10. august er en viktig dato i norsk jakt, for det er nettopp nå mulighetene for å komme tett innpå rådyrbukkene er til stede. Og det er kun bukkene som i første omgang er lov å jakte på, for den vanlige rådyrjakta starter ikke før 25. september.

– Bukkejakta er starten på årets desidert beste periode. Friluftsopplevelser står i kø, det er intenst spennende og kjøttet vi høster er sunt og godt, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget i en pressemelding.

LES OGSÅ: Den skye bukken

Spennende jaktform med lett tilgjengelighet

Bukkejakta foregår ofte i kanten av åpne jorder og dyrka mark. Skogbelter og kantsoner er godt brukte beskrivelser på hvor en jeger plasserer seg under jakta. Slike områder befinner seg ofte tett opp mot bebyggelse, og er derfor en jaktform som kan passe for de fleste.

Av storvilt er rådyret det minste vi har i Norge, og skal man jakte før 25. september er det kun rifle som gjelder, der også bruk av hund heller ikke er lov, i følge Statskog. Da er det postering som gjelder, men også snikjakt og bruk av lokkefløyter kan være effektivt.

LES OGSÅ: Slik lager du din egen lokkefløyte

Tusenvis av norske jegere

Når det kommer til hvor mange som er aktive rådyrjegere sier statistikken Statskog har hentet fra SSB viser at hele 45 000 norske menn og kvinner står oppført, med størst andel menn. Det kommer frem at det i all hovedsak er menn som driver med rådyrjakt, men med 3000 aktive kvinner, viser det at interessen er der. Kvinneandelen er langt høyere blant de yngre jegerne, og det er gledelig når det kommer til å videreføre tradisjoner.

Over tid viser tall fra SSB, som Statskog viser til i pressemeldingen at det blir felt flere rådyr. I jaktåret 2020-2021 ble det skutt 34 300 rådyr, noe som er et rekordår hvis man ser tilbake på de siste 10 årene. Flest rådyr ble felt Viken fylke etterfulgt av Trøndelag og Agder.

LES OGSÅ: Slik gjemmer du deg for viltet

Publisert 10. august 2022 kl 10.08
Sist oppdatert 10. august 2022 kl 11.29
Relaterte artikler
Åpen sak fra arkivet

Smygjakt på sporsnø

THE END: Jobben er gjort for i år, og jaktleder tegner og forklarer i tåkehavet.
Årets siste rådyrjakt

Ikke tapt i tåkeheimen

UT PÅ OPPDRAG: Pål Sindre Svae sender ut drone med varmesøkende kamera på leting etter rådyrkje i gresset.
Dronedugnad i Indre Østfold

Reddet av droner

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Journalist: Atle Grønning
Annonser: Kjetil Sagen | Daglig leder: Anne Julie Saue